ORTADOĞU

ABD, Katar ve Mısır'dan 'Gazze'de ateşkes' çağrısı

ABD, Katar ve Mısır tarafından yayınlanan ortak açıklamada, Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması için çağrı yapıldı.

Abone Ol

ABD, Mısır ve Katar liderleri Perşembe günü İsrail ve Hamas'ı Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını sonuçlandırmak üzere 15 Ağustos'ta müzakerelerde bulunmak üzere bir araya gelmeye çağırdı.

Aracı üç ülke yaptıkları ortak açıklamada görüşmelerin Doha ya da Kahire'de yapılabileceğini belirtti:

"Bir çerçeve anlaşması artık masada ve geriye sadece uygulamaya ilişkin ayrıntılar kaldı. Kaybedecek daha fazla zaman ya da daha fazla gecikme için herhangi bir tarafın bahanesi yok. Rehineleri serbest bırakmanın, ateşkesi başlatmanın ve bu anlaşmayı uygulamanın zamanı geldi."

Liderler ayrıca kalan sorunları çözecek "nihai bir aracılık önerisi" sunmayı teklif etti.

Başbakan Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada İsrailli müzakerecilerin orada olacağını söyledi. Amacın "ayrıntıları sonuçlandırmak ve çerçeve anlaşmayı uygulamak" olduğunu öne sürdü.

Hamas'tan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Üç ülkenin çağrısının, İsrail'in Hamas lideri ve görüşmelerdeki baş müzakerecilerden olan İsmail Haniye'ye yönelik suikastın arkasından gelmesi dikkat çekti

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada, Hamas ve İsrail arasındaki takasların sıralaması gibi ciddi sorunlar nedeniyle anlaşmanın önümüzdeki hafta imzalanmasını beklemediklerini dile getirdi.