Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, Kırım Platformu Liderler Zirvesi için Kiev’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Sibiga, konuk bakanlarla devam eden savaşla ilgili gelişmeleri ele aldıklarını belirtti.

Sibiga, toplantının ana konusunun Ukrayna'nın savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi olduğunu vurgulayarak, hava savunma sistemleri, F-16 savaş uçakları, top mermileri, insansız hava araçları ve zırhlı araçlar gibi ekipmanların zafer için hayati önem taşıdığını söyledi. Ayrıca Ukrayna’nın savunma sanayisini güçlendirmek ve yerel üretimi artırmak için yapılan yatırımların artırılmasının gerekliliğini vurguladı.

Blinken ise Ukraynalı yetkililerle cephedeki son durum hakkında bilgi alışverişinde bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Ukrayna’nın Batı'dan aldığı uzun menzilli silahları kullanma talebinin görüşüldüğünü ve bu konuyu ABD Başkanı Joe Biden’a ileteceğini söyledi. Blinken, 13 Eylül’de Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın Washington'da bir araya geleceğini ve Ukrayna'nın bu talebinin de gündeme gelebileceğini ekledi.

ABD'nin Ukrayna’ya enerji sistemlerinin onarımı için 325 milyon dolar, insani yardım için 290 milyon dolar ve mayın temizleme çalışmaları için 102 milyon dolar olmak üzere toplamda 717 milyon dolarlık destek sağlayacağını duyuran Blinken, bu yardımın Ukrayna’nın direncini artıracağını belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy de Ukrayna’ya her yıl 3 milyar sterlinlik askeri yardım yapacaklarını açıkladı. İngiltere’nin hava savunma füzeleri, F-16 ekipmanları, topçu sistemleri, askeri botlar ve deniz silahları gibi birçok askeri malzemeyi Ukrayna’ya hızla teslim edeceğini belirten Lammy, yıl sonuna kadar ek savunma füzeleri ve zırhlı araçlar göndermeyi planladıklarını da söyledi. Ayrıca, İngiltere hükümetinin Ukrayna için 600 milyon sterlinlik ek bir yardım paketi açıkladığını hatırlattı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Blinken ve Lammy ile bir araya geldi. Zelenskiy, her iki ülkeye de destekleri için teşekkür ederek, özellikle uzun menzilli silahlar ve cephedeki askeri yardım konularında ilerleme kaydetmenin önemli olduğunu belirtti.