Amerika Birleştik Devletleri (ABD) ordusu aralarında “Bradley” tipi zırhlı araçların da bulunduğu 40 araçlık konvoyu Haseke’deki askeri üsse gönderdi.

Peki Avenger sistemi ne işe yarıyor? İşte yanıtı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD güçlerine ait konvoy, El-Walid Sınır Kapısı’ndan Haseke’ye giriş yaptı.

Aralarında ABD askerlerini taşıyan “Bradley” tipi zırhlı araçların da bulunduğu 40 araçlık konvoy, Haseke’ye bağlı Şeddadi ilçesindeki askeri üsse ulaştı. Konvoyda ayrıca mühimmat, prefabrik odalar ve Avenger Hava Savunma Sistemi silahları yüklü araçlar yer aldı. Konvoya, ABD’ye ait helikopterler eşlik etti.

Rûdaw’a gönderilen bir görüntüde, ABD konvoyunun Rojava’nın Haseke kentine giriş yaptığı görülüyor. Konvoyda Avenger Hava Savunma Sistemi’nin yer aldığı kameralara yansıyor. Azami menzili 443 km olan Avenger Hava Savunma Sistemi, hangi askeri amaçla kullanılıyor?

AVENGER HAVA SAVUNMA SİSTEMİ NE İŞE YARIYOR?

Avenger Hava Savunma Sistemi, ABD yapımı, kısa menzilli bir hava savunma sistemidir. Hem Amerikan Ordusu hem de Deniz Piyade Kolordusu bünyesinde kullanılan silah kruz füzesi, İHA, alçaktan uçan kanatlı uçak veya helikopterlere karşı yer hedeflerini savunmak üzere tasarlanmıştır.

Bu sistem 2001 yılında meydana gelen ve tüm dünyayı dehşete düşüren 11 Eylül saldırılarının ardından Washington'da bulunan Pentagon'un savunulmasında kullanılmıştır.

Avenger 1993 yılında M167 Vulcan model savunma sisteminin yerine geçmiştir.

Sistem ağır bir yüksek hareket kabiliyetine sahip çok amaçlı araca monte edilen sallantı jiroskoplu bir kaideden oluşmaktadır. Taret üzerinde iki adet Stinger füze fırlatma zarfı ve her bir zarfın içerisinde dörder adet ateşle ve kızılötesi/ultraviole güdümlü füze bulundurmaktadır.

Avenger ayrıca sistemi ileri ‘Hava Savunma, Gözetleme, Kontrol, Haberleşme ve Haber alma’ bünyesindeki harici radarlarla bağlantılı olarak hedef bulma ve ateşleme imkânına sahiptir.

Iraktaki düşük hava saldırılarından ötürü Avenger daha çok konvoy koruma görevlerinde yer hedeflerine karşı kullanılmak üzere değiştirilmiştir.

laser menzilölçeri ile 50 kalibrelik makineli tüfeğin ortak kullanılması ile vuruş oranı artmış ancak aracın cepheden atış kabiliyeti düşmüştür.

Yeni program dahilinde araç üzerinde bulunan Stinger ateşleme zarfının zir tanesinin sökülerek yerine makineli tüfeğin yerleştirilmesi böylece silahın 360°lik atış açısına sahip olması sağlanmıştır.

Bu geliştirme ile makineli tüfeğin mühimmat kartuşu 650 mermiye çıkartılması düşünülmektedir.

Rojava’da DSG’ye 4 adet gönderilen Avenger Hava Savunma Sistemi, Haseke’deki askeri üsse kurulduğu belirtiliyor.

ABD ordusu, 24 Nisan'da Rojava’daki üslerine 40 araçtan oluşan askeri takviye yollamıştı.

ABD güçleri, hâlihazırda Rojava’da Haseke, Rakka ve Deyrizor illerinde çok sayıda üs ve askeri noktada varlığını sürdürüyor. IŞİD'le mücadele kapsamında ABD, Rojava ve Suriye'nin bazı bölgelerinde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile işbirliği yapıyor.

Silah