Gezi Parkı Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkum edilen Osman Kavala'nın yeniden yargılanmasına ilişkin tartışma, avukatının yaptığı son başvurunun mahkeme heyetinin değiştirilmesine rağmen reddedilmesi sonrasında devam ediyor.  İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında son başvurunun reddedilmesi sonrasında  "ikinci bir yol" olduğunu belirterek Adalet Bakanlığı'na işaret etti.

Selvi, Osman Kavala’nın avukatının Adalet Bakanlığı’na "kanun yararına bozma" talebiyle başvuruda bulunduğunu belirterek, "Adalet Bakanlığı başvuruyu yerinde görürse o zaman tekrar yerel mahkemeye göndererek yeniden yargılamanın yolunu açacak" dedi.

Selvi, köşe yazısının "Kavala olayında ikinci yol" başlıklı bölümünde, yeniden yargılanma için yapılan son başvurunun Gezi Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin değiştirilmesinin bir gün sonrasında değiştirilmesi hakkında şunları yazdı: "Osman Kavala’nın yeniden yargılanmasıyla ilgili itirazı inceleyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, süpersonik füze hızıyla başvuruyu reddetti. Hem de oybirliğiyle. Bir gün önce oluşturulan heyet itirazı ne zaman inceledi? Bu ne hız böyle.

Bu gelişme de Kavala dosyasında işin kolay olmadığını ortaya koyan yeni bir örnek oldu. Bu iş kolay diyen yanılır. Ama hukuk içinde yollar tükenmez."

'Yeni itirazda iki nokta var'

Selvi, Kavala’nın avukatı Hilal Zengin'in 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuru ile bu karara itiraz ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"Hilal Zengin’in itirazı iki noktadan oluşuyor.

1- Yeni heyet oluşturulurken daha önceki itirazı reddeden heyette yer alan Hâkim Enes Budak’ın yeni heyette de yer aldığı belirtilerek, bunun CMK’nın 23 maddesi ile 318. maddelerine aykırı olduğu ifade ediliyor.

2- Yargılanmanın yenilenmesine ilişkin talebin dayanağını oluşturan, hükümetin yani mağdurun 2017 referandumu ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilerek Anayasa ve kanunlardan çıkarılması hususu.

Bakalım yeni itiraz hakkında karar nasıl çıkacak? Füze hızıyla mı reddedilecek yoksa inceleme ihtiyacı duyulacak mı?"

'Adalet Bakanlığı yerinde görürse...'

Selvi'nin yazısının dikkat çekici kısmı ise Adalet Bakanlığı'na yapılan ikinci başvuru hakkında. "Osman Kavala’nın avukatı ayrıca Adalet Bakanlığı’na kanun yararına bozma talebiyle başvuruda bulunmuş" diyen Hürriyet yazarı, "Adalet Bakanlığı başvuruyu yerinde görürse o zaman tekrar yerel mahkemeye göndererek yeniden yargılamanın yolunu açacak" ifadelerini kullandı.