Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı, RTÜK tarafından iptal edildi. Radyo'dan yapılan açıklamada Radyo’nun karasal yayınının bugün saat 13.00 itibariyle kesileceği açıklandı.

Açık Radyo, bu kararın tamamen bürokratik ve teknik bir gerekçeye dayandığını, ancak bu durumun Açık Radyo’nun ifade özgürlüğünü engellemek anlamına geldiğini belirtti. Açıklamada, Açık Radyo’nun toplumsal etkisi ve geniş dinleyici kitlesine rağmen susturulamayacağı vurgulandı.

Radyo yönetimi, daha önce RTÜK’ün karasal yayın iptali kararına karşı Ankara 21. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması talebinde bulunmuş, bu talep ilk etapta kabul edilmişti. Ancak, 27 Eylül 2024 tarihinde mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması talebinin reddedildiği bildirildi. Buna karşı yasal itiraz süreci başlatılmış durumda.

Açık Radyo, 30 yıldır iklim ve çevre mücadelesi, toplumsal cinsiyet eşitliği, halk sağlığı gibi pek çok alanda bağımsız bir ses olarak yayın yapıyor. Bu süre zarfında sayısız ödüle layık görülen radyo, sadece radyo frekanslarıyla sınırlı kalmayıp, sanat ve bilim gibi birçok alanda da önemli bir mecra olarak işlev gördü.

Destek Çağrısı

Açık Radyo, tüm dinleyicilerine ve uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak, bu karara karşı basın ve yayın özgürlüğü adına seslerini yükseltmeye davet etti. Radyo, “kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine” her zamanki gibi açık kalacağını vurguladı.