Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesinin Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ve AYM'nin Can Atalay kararını tanımaması sonrası, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan krizin çözümü için yeni anayasa çağrısı geldi. Tunç, "Yüksek mahkemeler arasında astlık üstlük ilişkisi yok. Anayasada değişiklik yapmadan, sorunu kalıcı çözemeyiz" dedi.

ERDOĞAN YARGITAYA DESTEK VERMİŞTİ

Yargıtayın Anayasa Mahkemesinin kararını tanımamasıyla başlayan 'yargı krizi'ne ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Yargıtaya destek vermişti.

Özbekistan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı "Anayasa Mahkemesinin kararına karşı Yargıtay da demiştir ki 'Sen yüksek mahkemeysen ben de yüksek mahkemeyim ve yüksek mahkeme olarak da şu anda sizinle ilgili bir yaptırımı ben de talep ediyorum'" ifadelerini kullanmıştı. "Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz" diyen Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) yanlış kararlar aldığını savundu. 

YENİ ANAYASA SİNYALİ

Yeni Anayasa sinyali de verem Erdoğan, "Yapılan onca değişikliğe rağmen, güçler ayrılığı ve güçlerin kendi içlerindeki dengenin sürekli önümüze çıkıyor olması haklılığımızın işaretidir" dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

Son olarak Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında yaşanan tartışma bu gerçeği bir kez daha teyit etti. Elbette her kurum gibi yargı kurumlarının da kararları tartışılabilir. Hiçbir kurum eleştirilemez değildir.Geçmişte Yargıtay ve Danıştay'a kadar katılmadığımız, eleştirdiğimiz kararları olmuştur. AYM'den Yargıtaya ve Danıştay'a kadar katılmadığımız kararlar olmuştur. Türkiye'de hiçbir kurum eleştirilemez değildir ama bu defa farklı bir sorunla karşı karşıyayız. Anayasa, devlet başkanı sıfatıyla bize devlet organlarının uyumlu çalışmasını temin görevi vermektedir.

"Biz bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız. Tartışmanın çözüm yeri Anayasa'dır" diyen Erdoğan, "Darbecilerin bundan 41 sene önce Türkiye'ye biçtiği gömlek, yapılan 20'ye yakın tadilata rağmen 2023 Türkiye'sine dar gelmektedir" ifadelerini kullandı. 

YARGITAY BAŞKANLIĞI DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Anayasa Mahkemesinin Can Atalay kararını tanımayan Yargıtay, tartışmalara ilişkin dün akşam saatlerinde açıklama yapmıştı. Açıklamada, AYM'de değişikliğe gidilmesine destek vermeye hazır oldukları belirtilmişti.

MECLİS'TE NÖBET SÜRÜYOR

Yaşananları ‘yargı darbesi’ olarak değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise, Meclis Genel Kurulunda ‘adalet nöbeti’ başlattı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay’ın AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu kararını içeren açıklamasının ardından, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’la görüşerek Meclis Danışma Kurulu’nu toplantıya çağıracağını duyurmuştu.

Ancak Kurtulmuş, Danışma Kurulu’nu toplayamayınca, Özel olağanüstü grup toplantısında aldıkları karar gereği, ‘yargı krizi ve darbe girişimini gündemde tutmak amacıyla, TBMM Genel Kurulunu terk etmeme’ kararı aldıklarını duyurdu.

Özel, dün geceki nöbette yaptığı açıklamda şöyle demişti:

Bu darbe girişiminin içinde Recep Tayyip Erdoğan var. Meydan boş değil, Erdoğan bunu böyle bilsin. Sokaktan, meydandan çekinmeyen her türlü eylemi yapan bir pozisyonda olacağız. Anayasa'nın bir maddesini yok sayan, tümünü yok sayar. Anayasa Mahkemesi'ni tartışmaya açmak istiyorsanız biz orada yokuz. Milletvekili dokunulmazlıkları konusunda tarihi bir yanlışlık yapılmıştı. AKP’nin demokrasiyi aşındıracak her hamlesine CHP tüm benliği ve gücüyle karşı koyacak

Taksim, 1 Mayıs'ta emekçiye kapalı. Ama yeni ayaklar eklenirse ayaklarımıza, Taksim'i de özgürleştireceğiz, Türkiye'yi de özgürleştireceğiz. Hatta ben bunu seçimi beklemeden toplumsal muhalefetin gücüyle yapmayı öneriyorum. 1,5 milyon insan 'Taksim'i özgürleştireceğim' derse, Taksim özgürleşir.

Kimin elinde olduğu belli olmayan bir hesaptan atılan dandik tweet'lerle bizi korkutamazlar, sokaktan alıkoyamazlar. Bana bir şey olursa arkamda 129 tane arkadaşım var. Ben gidersem onlardan biri gelir, aynı şekilde sürdürür.

Ayrıntılar birazdan...