Adana adana festival

Abone Ol

Festival aslında hayal ettiğimiz dünyanın provası gibidir.  7 günlük bir hayal kurarsınız. Altın Koza Film Festivali, adana adana düzenlenen bir festivaldir. Festivalde Menderes Samancılar'ın adanmasının rolü önemlidir. Özellikle neoliberal politikalar çevresinde, festivallerin artması ve sinemaya bakışın değişmesiyle Adana Altın Koza film festivalinin sürekliliğinin olması memleket sinema tarihinde yerini korumaktadır.

Süreklilik duygusunun kökü mekândadır. Sinema mekana, Adana’nın perdesine, kalbine tutunmuştur.

“İnsan bazen zaman içinde kendini tanıdığını sanır, oysa tanıdığını sandığı şey, varlığın durağanlık kazandığı mekânlar içindeki bir dizi bağlanmalardır yalnızca; geçip gitmek istemeyen varlığın, geçmişte bile, yitirilen zamanın peşine düştüğünde, zamanın akışını ‘durdurmak’ isteyen varlığın. Mekân, peteklerinin binlerce gözünde, zamanı sıkıştırılmış olarak tutar. Mekân bu işe yarar” (Bachelard)

Adana Fim Festivali halkla, mekanla ilişkisini koparmadığını için sürekliliğe sahiptir.

31.⁠ ⁠Uluslararası Adana Koza Film Festivali’nde ilk 5 gün geride kaldı. Söyleşiler, etkinlikler, sergiler ve film gösterimlerine olan yoğun ilgi devam etmekte.

Yılmaz Güney’in filminin adaşı olan “Umut”  köyde geçen dolandırıcılık olayına odaklanırken, filmin küçük oyuncusu Bedriye Roza Çelik gelecek için umut veriyor.

Yılmaz Güney’in bilinmeyen birçok fotoğrafının yer alddığı “Endişesiz Bir Ülke, Endişesiz Bir Dünya İçin” sergisinin açılışı Seyhan Belediyesi Çırçır Fabrikası Sergi Salonu’nda gerçekleşti.

Adana Altın Koza Film festivali politik sinema geleneğini devam ettriyor.

Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri, Güneydoğu’da borcunu ödemek için bir domates hasadı sırasında kavurucu güneşin altında durmaksızın çalışan Eyüp’ün hikayesini konu ediyor. Eyüp, Hemme’yle yaşadığı bir çatışmanın ardından radikal bir çözüm arayışıyla şehirde dolaşır.Sokalarda dolaşırken yaşlı bir adamın eve karpuz götürmesine yardım etmesi esnasında meydana gelen komik olaylar seyirci üzerinde kahkaha etkisi yaratır. Film halayla başlar ve halayla biter.Halayda aralarında çatışma yaşayan Hemme ve Eyüp yanyanadır.Hemme'nin Öldürüldüğü Günlerden Biri, yönetmenliğini ve senaristliği Murat Fıratoğlu'nun gerçekleştirdiği 2024 çıkışlı politik bir film.Aynı zamanda avukat olan  Murat Fıratoğlu , avukatlık mesleği sayesinde toplumun tüm tabakalarında insanları tanıma fırsatı bulduğunu söylemektedir.

Burak Çevik’in Hiçbir Şey Yerinde Değil, 1978’de, devrimin şiddetle değil siyasetle gerçekleştirilebileceğine inanan solcu gençlerin bir evde toplanarak yayımladıkları dergi hakkında konuşmaya başlamalarının ardından beklenmedik iki sağ görüşlü ziyaretçi gerginliğin hızla tırmanmasına neden olur.Hiçbir Şey Yerinde Değil, 1980 darbesi öncesindeki Türkiye’nin siyasi kaosunu izleyiciye sunuyor. Filmin danışmanlığını, dönemin siyasi tarihi üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınan yazar Tanıl Bora gerçekleştirdi.Yönetmen, yaşı itbariyle dönema tanıklık edemediğini bu nedenle Tanıl Bora’nın danışmalığının filmin önünü açtığını söyler.Hiçbir Şey Yerinde Değil, uluslararası prömiyerini 58. Karlovy Vary Film Festivali’nin Proxima Yarışması’nda gerçekleştirdi.Tuzdan KaideAidiyet ve Unutma Biçimleri filmleriyle üst üste Berlin Film Festivali’nde yer alan Hiçbir Şey Yerinde Değil isimli yeni filminde 70’lere damgasını vuran siyasi şiddetin simge olaylarından biri olan Bahçelievler katliamından esinleniyor.

Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi, melankolik bakışlı bir eşeğin sirkten mezbahaya yaşadığı güçlükleri anlatan “Aİ” filminin de yönetmeni olan Jerzy Skolimowsk.

Trenin istasyona girişiyle, perdede yaptıkları ilk gösterimde seyirciye sinema etkisini pek derinden yaşatan Lumière Kardeşler, bu buluşlarının kısa süreli eğlencelik bir akım olacağını düşünmüş, yedinci sanata evrileceğine ihtimal vermemişti.Sinemanın dünya sahnesinden hemen birkaç yıl sonra Adana’da film gösterimleri başlaması festivalinin bu topraklara kazındığına bir işarettir.

Adana’da 31. Düzenlenen Alltın Koza film festivali perdenin Adana’da  asla  kapanmayacağını ve Adana’lını kalbinde sinema sevgisinin ölmeyeceğini gösterdi.