GÜNDEM

Adana için "süper hücre" uyarısı devam ediyor

Adana’da önceki gün sellere yol açan "süper hücre"nin bugün de etkili olması bekleniyor. Meteorolojiden de konu hakkında uyarılar geldi.

Abone Ol

Meteoroloji'den Adana için uyarı geldi. Dün şehirde etkili olan ve su baskınlarına yol açan "süper hücre"nin bugün de geçerli olacağı tahmin ediliyor.

Adana’da gündüz saatlerinde şiddetli yağmur bekleniyor.

Şehirde hava sıcaklığını düşerken, "süper hücre" dolayısıyla su baskınları görülüyor.

Meteoroloji de "süper hücre"den kaynaklı olumsuzluklara karşın yurttaşların dikkatli olmasını istedi.

Önceki gün gerçekleşen "süper hücre" nedeniyle elektrik tellerinde sıkıntılar meydana gelmiş, ev ve işyerlerini su basmış, tarım arazilerinde zarar ortaya çıkmıştı.

Süper Hücre Nedir?

İngilizcede "thunderstorm" olarak bilinen ve gök gürültüsü ve şimşeğin yağmura eşlik ettiği fırtınalar, Türkçe'de meteoroloji alanında Fransızca kökenli "oraj" kelimesi ile tanımlanıyor. Orajlar ise kendi aralarında dört ayrı kategoriden oluşur. Bunlar; tek hücre, çoklu hücre, squall hattı (kasırga hattı) ve süper hücre (supercell) şeklinde.

Bir oraj çeşidi olarak tanımlanan süper hücre fırtınasını, çoğu zaman hızlı şekilde dönen hava kütlesinden meydana gelen olağanüstü bir oraj olarak görülür ve "dönen oraj" da denir.

Süper hücre fırtınalar kuvvetli rüzgar ve dolu üretme gücüne sahip. Bu tarz fırtınalar dönme özelikleri ve genellikle tabanlarının yeryüzüne fazla yakın olması sonucu hortum oluşmasına da yol açabiliyor. En yıkıcı ve afet boyutundaki hava olayları da çoğu zaman süper hücre fırtınalarıyla bağlantılı gelişiyor.