YEREL

Adıyaman'da depremzedeler bir yıldır barınma sorunu yaşıyor

Adıyaman'da depremin birinci yılında enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanmazken, depremzedelerin barınma sorunu devam ediyor.

Abone Ol

MA'dan Mahmut Altıntaş'ın haberine göre, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Adıyaman'da resmi rakamlara göre 11 binden fazla insan yaşamını yitirirken, 5 bin 953 bina enkaza döndü. Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, kentte 20 bin bina hakkında “ağır hasarlı acil yıkım” kararı verildi. Depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Adıyaman'da enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanamazken, ağır hasarlı birçok yapının yıkım işlemlerine başlanmadı, barınma sorunu çözülemedi. 
 
Depremzedeler, yakınlarını kaybettikleri enkazların arasında yeniden yaşamlarını inşa etmeye çalışıyor. 6 Şubat depremleri birinci yılına girerken, Adıyaman'da depremin yarası ilk günkü gibi.

Depremlerin üzerinde bir yıl geçmesine rağmen, Adıyaman merkeze bağlı Karapınar mahallesi üçüncü çevre yolunda depremlerde yıkılan bir binanın enkazı bir yıl geçmesine rağmen halen kaldırılmamış. 

Aynı cadde üzerinde bulunan ağır hasarlı bir yapının yıkım çalışmaları caddeden geçen araçlar için tehlike saçıyor. Yıkılan ağır hasarlı yapıdan yayılan toz bulutu asbestte neden olurken, toz bulutunu önlemek için binaya su sıkılmıyor. 

Yıkılan binaların enkazlarından kaldırılan molozlar işe, Adıyaman merkeze bağlı Karapınar Mezarlığı'nın yanından geçen dere yatağına dökülüyor. Derenin dolmasıyla birlikte enkaz molozları Karapınar Mezarlığı'nın içine dökülmeye başlanmış. Depremde yaşamını yitiren yüzlerce kişinin defin edildiği mezarlık, aynı zamanda deprem molozlarının da mekanı haline geldi. Mezarların hemen yanına dökülen molozlar, mezarlık ziyaretine gelen depremzedelerin tepkisine neden oluyor.
 
DEPREMZEDELER BORÇLANDIRILACAK
 
Ağır yıkımın yaşandığı Adıyaman'da köy evleri ile birlikte toplamda 41 bin yeni konut yapımı devam ediyor. Depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen konut yapımının henüz tamamlanmadığı Semsûr’de, depremzedelerin ne zaman yeni konutlara taşınacağı belirsizliğini koruyor. Hak sahipliği başvurusu yapan depremzedelere bir konut için 750 bin hibe, 750 bin TL kredi verilecek. Karara göre depremzedeler 20 yıl boyunca yeni yapılan konutların borcunu ödeyecek. Depremzedeler borçlanarak, yeni konutlara yerleşebilecek. 

Bu kışa da evsiz giren depremzedeler, bir yıldır yeni konutlara yerleşmeyi bekliyor. Semsûr kent merkezinde 20 ayrı noktada 13 bin 726 konteynerin yer aldığı konteyner kentler kurulmuş. Adıyaman merkeze bağlı Karapinar mahallesinde kurulan konteynır kentte konuştuğumuz depremzedelerden Nazlı Güler (62), depremde evlerinin yıkıldığını belirterek, 8 aydır konteynırda kaldıklarını söyledi. Gelini, torunu ve çocuğuyla birlikte konteynerde kaldığını kaydeden Güler, “Ev başvurusunda bulunduk. Ancak ne zaman yapılacak bilmiyoruz. Tek talebimiz bir an önce evimize yerleşmek” dedi.
 
‘DEVLET ZENGİN OLDU HALK REZİL OLDU’
 
Bir başka depremzede Güler Yılmaz (43) işe, 4 saat boyunca enkaz altında kaldıklarını söyledi. Aylarca dışarda kaldıklarını sözlerine ekleyen Yılmaz, “Daha üç ay önce bu konteynere yerleşebildik. Bir çok yakınımızı depremde kaybettik. Yakınlarımızı kaybettiğimiz deprem enkazlarının henüz kaldırılmaması psikolojimizi daha da bozuyor. Bu enkazların bir an önce temizlenmesi lazım. Konteynır vermişler ama yağmur yağdığında içerisi hep su oluyor. Konteynırlar daracık. Ya devlet doğru dürüst baksın, ya da hiç bakmasın. Ev verecekler mi vermeyecekler mi bilmiyoruz. Devlet daha da zengin oldu bu depremde ama halk rezil oldu” şeklinde konuştu.