EMEK DÜNYASI

Ağustos ayında en az 179 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ağustos ayına dair iş cinayetleri raporunu yayımladı. İSİG Meclis’nin raporuna göre ağustos ayında en az 179 işçi, yılın ilk sekiz ayında en az 1201 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Abone Ol

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ağustos ayına dair iş cinayetleri raporunu yayımladı. İSİG Meclis’nin raporuna göre ağustos ayında en az 179 işçi, yılın ilk sekiz ayında en az 1201 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Raporda dikkat çeken noktalar şöyle:

  • Mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık ve besicilik yapan 4 çocuk, inşaat işçisi 2 çocuk ve otel işçisi 1 çocuk olmak üzere bu ay en az 7 çocuk işçi hayatını kaybetti. Tabi bir de yaralanan onlarca çocuk var. Çocuk işçi ölümleri artarak devam ediyor.
  • 18-25 yaş grubundaki genç işçi ölümlerinde artış sürüyor. Genç işçi ölümleri özellikle sanayide yoğunlaşıyor. Diğer genç işçi ölümleri ise inşaat işçiliği, moto kuryelik, mevsimlik tarım ve sokakta çalışma gibi işkollarında/ mesleklerde.
  • Ağustos ayında da en çok işçi ölümü, en güvencesiz ve örgütsüz işkolları olan inşaat, tarım ve taşımacılıkta meydana geldi. Ancak maden işkolunda Zonguldak’ın TTK ve ‘kaçak’ işletmelerinden Muğla, Mardin, Osmaniye, Kütahya gibi şehirlerdeki özel işletmelere kadar yaygın bir alanda işçi ölümlerinin gerçekleşiyor ve 2024 yılında madenler artık alarm veriyor.

İSİG mücadelesinin yeni dönemi

İSİG Meclisi, yeni dönemde işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinde önlerinde koyduğu hedefleri de açıkladı. İSİG Meclisi’nin hedefleri şöyle:

  • Başta MESEM olmak üzere çocuk işçiliğine karşı mücadelede rapor çıkarmadan yerellerde çocuk işçiliğin yasaklanması platformlarının oluşturulmasına, kampanyalar örülmesine kadar sistematik adımlar atılması,
  • Genç işçilerin işçi sağlığı sorunlarının görünür kılınması mücadelesinin verilmesi, bir genç işçiler forumu düzenlenmesi ve genç işçilerin örgütlülüklerinin desteklenmesi,
  • İş cinayetleri raporlarımız gibi temel araçlarımızın sürekliliğinin devamlılığı,
  • Göçmen, kadın, yaşlı işçi emeğinin korunması mücadelesinde raporların çıkarılması,
  • İşyeri intiharları, direnişlerle dayanışma, meslek hastalıkları gibi spesifik raporların çıkarılması,
  • Bu noktada gerek alanda yapılan basın açıklamalarının artırılması gerek söyleşi ve panellerin organize edilmesi,
  • Bağımsız çizgimizin korunması, emek örgütleriyle ve basınla bağlarımızın bu hareket noktaları üzerinden güçlendirilmesi vb.