Haber: Atilla Yoğurtçu

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda yapımı planlanan ve halen dolgu faaliyetlerinin sürdüğü Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs Bitkileri) Organize Sanayi Bölgesi Projesi’ne (OSB) karşı açılan davada keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi. Keşif için alana gelen mahkeme heyetini, sulak alanın gerçek sahipleri olan su kuşları karşıladı ve adeta “Sulak Alana OSB Yapılamaz” dedi.

3 Yıl Sonra Gelen Keşif

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Doğa Derneği, Doğa Araştırmaları, SS Proje Evi Kooperatifi, Yeşil Düşünce Derneği ve Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği’nin 6 Eylül 2021 tarihinde açtığı dava kapsamında yapılan keşif, uzun bir bekleyişin ardından 3 yıl 4 ay sonra gerçekleştirilebildi. Hukuki süreç boyunca OSB projesi alanında dolgu ve sıkıştırma gibi altyapı faaliyetleri sürdüğü için Akçay Sulak Alanı’nın önemli bir kısmı zarar gördü.

Üstelik, dolgu faaliyetlerinde kullanılan malzemenin, zehirli atık içeren bir madenin kapanmış sahasından getirildiği iddia ediliyor.

Ekosistemin Direnişi

Keşif sırasında, kış koşullarında dahi yağışlarla yeniden canlanan bitki örtüsü ve yüzlerce su kuşu, alanın halen canlı bir ekosistem barındırdığını gözler önüne serdi. Bölgenin sembollerinden nesli tükenme tehdidindeki yılan balıkları ise tahribat nedeniyle artık burada bulunmuyor.

Hukuki Süreç ve İtirazlar

Dava avukatı Cem Altıparmak, sulak alanda OSB kurulamayacağını yasal dayanaklarıyla mahkeme heyetine aktardı. Ayrıca, Sulak Alanlar Yönetmeliği’nde tarıma dayalı OSB kurulmasına izin veren düzenlemenin iptal edildiğini ve projenin yasal dayanağının kalmadığını belirtti. Ek olarak, Akçay Sulak Alanı Ekosistem Değerlendirme Raporu, Danıştay kararları ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin moloz döküm iptali kararları gibi belgeler de mahkeme heyetine sunuldu.

Keşif sırasında, hakim ve farklı uzmanlık alanlarından oluşan bilirkişi heyeti, dolgu faaliyetlerinin halen devam ettiğini ve alanın tahrip edildiğini yerinde gözlemledi.

“OSB Her Yere Yapılabilir, Ancak Sulak Alan Başka Yere Taşınamaz”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı, sulak alanların önemine dikkat çekerek, “Daha önce Edremit Belediyesi’nin sulak alanda verdiği usulsüz inşaat ruhsatlarını iptal ettirdiğimiz gibi bu projeye de izin vermeyeceğiz. OSB başka yerlere yapılabilir, ancak sulak alanlar taşınamaz. Akçay Sulak Alanı’nı tüm canlılarıyla birlikte korumakta kararlıyız” dedi.

Mücadele Devam Ediyor

Sulak alan ekosisteminin restorasyonu ve alanın “Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan” olarak tescillenmesi için çalışmaların süreceği ifade edildi. Su kuşları, flamingolar ve yılan balıkları adına başlatılan bu mücadelede, doğayı savunanlar yılmadan çalışmaya devam ediyor. Akçay Sulak Alanı, sadece bir doğa parçası değil, binlerce canlıya yuva olan bir ekosistem. Bu yuvayı korumak, hepimizin görevi.