AKP’nin sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifi tamamlandı. Buna göre, kamuoyunda “katliam yasası” olarak anılan yasada “uyutma” seçeneği veterinerlerden oluşan bir kurulun onayına bağlandı.

Teklifte ayrıca hayvanseverlerin çözümlerine yer verilmeyerek, sokaktan toplatılan hayvanların aşılarının yapmasının ardından tekrar yaşam alanlarına dönmeleri yasaklanıyor. NTV’den Melike Şahin’in haberine göre, üretim ise yasaklanmıyor. Yerine 60 bin para cezası getiriliyor.

Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, kanun teklifine kurul zorunluluğu getirilmesini olumlu bulduklarını ancak hayvanların barınaklarda tutulmasıyla ilgili, “Bakım evine topladığınız bütün hayvanlar belli bir zaman sonra kalabalık oluşturacaklar ve yine siz hayvanları içeri almak istediğiniz için içerideki hayvan popülasyonunu azaltmanız gerekecek. Bu hayvanları da sahiplendirmek için kimse kapıda beklemediğinden içerideki hayvanlar bir şekilde öldürülecek” dedi.

İşte detaylar…

BELEDİYELERE BİNDE 5 PAY AYIRMA ZORUNLULUĞU

Belediyeler barınaklar için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak ve bu pay başka harcamalar için kullanılamayacak.

Koşulların sağlanması için yerel yönetimlere iki yıl süre verilecek. Sorumluluklarını yerine getirmeyen yöneticiler hapis cezası dahi alabilecek.

ÜRETİM YASAKLANMIYOR

Köpeğini sokağa bırakanlar ve yasaklı ırkların üretimini yapanlara da 60 bin TL para cezası verilmesi planlanıyor.

Hayvan Hakları Federasyonu, hayvanseverlerin sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtiyor.

“İÇERİDEKİ HAYVANLAR ÖLDÜRÜLECEK”

Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, uyuşma seçeneğine kurul şartı getirilmesini iyi haber olarak değerlendirdi.

Şenpolat, sonrasındaki süreci ise şöyle değerlendirdi:

“Bakım evine topladığınız bütün hayvanlar belli bir zaman sonra kalabalık oluşturacaklar ve yine siz hayvanları içeri almak istediğiniz için içerideki hayvan popülasyonunu azaltmanız gerekecek. Bu hayvanları da sahiplendirmek için kimse kapıda beklemediğinden içerideki hayvanlar bir şekilde öldürülecek.” dedi.

Meseleyi merkezi idarenin ele alması gerektiğinin altını çizen Şenpolat, “Bakanlık bünyesinde siz özerk liyakatli işi bilen veteriner hekimlerden oluşan, hayvan hakları savunuculardan gönüllülerden STK’lardan oluşturacağınız 300-400 kişilik birimle bunu yapabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.