HAYVAN HAKLARI

AKP Van’da yediği yemeğin parasını ödemediği için esnaf iflas etti

Abone Ol

Haber: Zelal Sahidenur Sari / Serhat News

2008 yılında esnaflığa başlayan ve babasından kalma lokantayı işleten Ender Gülaçtı, 2017 yılında maddi sıkıntılardan kaynaklı lokantasını devretti. Gülaçtı, 2014 yılında Osman Nuri Gülaçar’ın Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduğu dönemde AKP İpekyolu İlçe Teşkilatı’nın kendisinden 90 bin TL’lik yemek hizmeti aldığını ve bu borç ödenmediği için lokantasını devretmek zorunda kaldığını belirtti.

Gülaçtı, 2008 yılında babasının vefatıyla birlikte babasının işlettiği esnaf lokantasının başına geçiyor ve 2017 yılına kadar işletiyor. 2017 yılında maddi sıkıntılardan dolayı lokantasını kapatan Gülaçtı, yaşadığı maddi sıkıntıların sebebini ise şöyle açıklıyor: “2014 yılında Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde AKP’yle bir yemek çalışması yaptık. Seçim çalışmasında çalışan arkadaşlar için günübirlik iki öğün yemek talep ettiler benden ve bende o süre boyunca anlaştığımız şekilde teslim ettim. Seçim bittikten sonra faturamı alıp İpekyolu İlçe Teşkilatına gittim. Bana ödeme yapacaklarını söylediler fakat yapılmadı. O dönemin adayı Osman Nuri Gülaçar tarafından ödeneceğini söylediler, kendisi de kabul etti ama yıllar geçmesine rağmen hâlâ ödemediler.”

2014 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) Av. Bekir Kaya, Adalet ve Kalkınma Partisinden (AKP) Osman Nuri Gülaçar belediye başkanlığına aday olmuştu. Seçimde yüzde 53,19 ile Kaya, Belediye Başkanlığını kazanmıştı.

Ödenmeyen yemek parası

2014 yerel seçimlerinden bu yana AKP’den birçok isimle görüştüğünü fakat sonuç alamadığını belirten Gülaçtı, kestiği faturaların ödenmemesinin yanı sıra borçlu olduğu esnaflara borcunu ödeyemediği için icraya verildi. Konuyla ilgili dönemin il başkanları ile görüşen Gülaçtı, 27’inci dönemde Osman Nuri Gülaçar AKP’den milletvekili olduktan sonra Gülaçar’ın kardeşi olan danışmanıyla da görüşüyor.

Gülaçtı, Gülaçar’la yaptığı görüşmelerde işe alınma sözü aldığını ve bu sözünde tutulmadığını belirtiyor.

Gülaçtı, yemek hizmeti ile ilgili dört fatura kesiyor ve tamamının vergisini ödüyor. AKP’den hiç ödeme almadığını da şu sözlerle açıklıyor: “Ödeme yapmadıkları şu şekil apaçık ortada. Elden ödeme yapılmadı, makbuz yok. Hesabıma para aktarılmadı, dekont yok. Faturayla ilgili genel merkezleriyle de görüştüm. Genel merkez, bu faturayı işlediklerini ve söz konusu miktarı il teşkilatına gönderdiklerini beyan etti. Bu ödeme yapılmadığı için mahkemeye başvurdum. Arabuluculukta ödemeyi ilçe teşkilatı kabul etmedi. Bir üst mahkemeye sevk etti. Şu anda mağdurum.”

‘Evime ekmek götürecek param yok’

2014 yılında kasaba 60-70 bin TL borcu varken şu anda 700-800 bin TL civarında borcu olan Gülaçtı, kasap dahil hiç kimseye borcunu ödeyemiyor. Borcunu ödeyemediği için de iş yerini devrediyor ve 15 personelini de işsiz kalıyor.

“Bugün evime bir ekmek götürecek param yok” diyen Gülaçtı, icralarından kaynaklı herhangi bir sigortalı işte çalışamıyor. Karşısında bir muhatap bulamadığını sıklıkla yineleyen Gülaçtı, “Ben bu ülkenin bir vatandaşıyım. Bu ülkede askerlik yaptım, hizmet ettim. Benim oyumla meclise giden bir milletvekilinin kardeşinin bana, ‘Hâkim de savcı da devlet de polis de biziz’ demesi gerçekten beni çok üzdü. Sonuçta sen oraya benim oyumla gittin ve maaşını benim vergilerimle alıyorsun. Bugün ben bir vatandaş olarak Osman Nurgül Açar’ı arıyorum ama cevap vermiyor. Telefon numaramı engellemiş. Bir milletvekili halkını engeller mi ya? Gelecek seçim arifesinde nasıl benden oy isteyeceksin?” diye soruyor.

‘Adeta mimlendim’

Bu olaydan sonra adeta mimlendiğini ve üniversite mezunu olmasına rağmen resmî kurumlar başta olmak üzere yaptığı iş başvurularının hiçbirinden olumlu yanıt alamadığını söylüyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Hattı’na (CİMER) konuyla ilgili başvuru yaptığını ve herhangi bir geri dönüş alamadığını da ekliyor.

‘1 Milyon TL icram var’

Şu anda 1 milyon TL’nin üzerinde borcu olduğunu aktaran Gülaçtı, “Otuz iki yaşında gencecik bir insanım oturacağım evim yok. Hepsi bir yana iftar vakti annem telefon açıyor. Bir tane pide al diyor. Elimi cebime atıyorum. Bir pide alacak param yok. Yani ben hakkımı alamıyorum. Nereye başvuracağım ki? Nereye başvuracağımı da bilmiyorum. Son çare bende AKP yönetimindekiler gibi insanları işe alım vaatleriyle para toplayacağım. Ya da devletin ismini kullanarak birilerinden bir şeyler alıp bir yerlere geleceğim” diyor.

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu