GÜNDEM

AKP'den Can Atalay açıklaması: Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok

TBMM'de yapılacak Can Atalay oturumu öncesi konuşan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, "Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok" ifadelerini kullandı.

Abone Ol

TBMM Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay kararına ilişkin genel görüşme önergesinin ön görüşmesini yapmak üzere saat 14.00'te olağanüstü toplanacak.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'de yapılacak Can Atalay oturumu öncesi Anayasa Mahkemesi'ni hedef alan açıklamalarda bulundu.

Güler, "Ortada hukuk zemininde değerlendirecek karar yok. Geçmiş olaylarla hiç bir benzerliği yoktur. AYM kendi içtihatını ‘yok’ saymıştır, anayasanın 85. maddesine ‘aykırı’ işlem tesis etmiştir. Böyle bir hükümle sonuç tesis etmek mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

‘Ortada bir karar yok’

Güler şunları söyledi:

"(AYM tarafından) İki karar vermiş bulunuyor. İçeriği hakkında benzer olmakla birlikte iptal davası açan 125 milletvekili imzası ile diğer milletvekillerinin yaptığı iki başvuru. İki dilekçedeki talepler sonucu AYM hüküm vermiş. AYM, 'Ben bu konuda yeniden bir karar vermiyorum' diyor. Ortada bir karar yok.

‘Geçmişte buna yönelik kararlar var, benzerdir, TBMM'de okunsun’ diye ileri sürdüler. AYM'nin aynı içerikli kararlarında karar verilmesine yer olmadığına dair hükmü ile geçmiş olaylarla ilgili bir sonuç yoktur.

Bu şekliyle kararlar verildi. Bu ne ifade ediyor? Bu karar AYM'nin kendisinden buna benzer kararları ile kendi içtihadını yok saymış hem de Anayasa'nın 85. maddesine aykırı işlem tesis etmiştir. Bu açıkça Anayasa'nın 85'inci maddesine ve kendi içtihatlarına aykırıdır. AYM'nin muhalefet şerhi düşen üyeleri de bunu ifade ediyor.

‘Toplantı yeter sayısı oluşursa gireceğiz’

Ortada mahkumiyet hükmü var. Bu hüküm kaldırılmadan AYM'nin hükmüyle hiçbir işlem tesis edemezsiniz. Dolayısıyla kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, hukuk kuralları içerisinde yapılması için biz toplantı yeter sayısı oluşursa olağanüstü toplantıya gireceğiz ve bunları söyleyeceğiz.

Mahkumiyet hükmü 84'üncü madde kapsamından TBMM'ye bildirilir deniliyor. Parlamentonun oylamasına sunulmadığı için eylemli içtüzük ihlali gibi dolambaçlı yoldan tesis etmek mümkün değil. Keşke kendisi, geçmiş içtihatlarına doğrudan 'yetkili ve görevli değilim' diyerek reddetseydi.”

'Hoşgörü çerçevesinde bir anlayışın yeni Anayasa'da olması gerekiyor'

AKP’li Güler, “Anayasa'nın 84'üncü ve 85'inci maddelerinde değişiklik yapılacak mı?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Kapsamlı Anayasa değişikliği konusunda görüş alışverişi yapıldı. Her bir maddesine vesayet ruhunun çöktüğü bir anayasa. Bütüncül olarak ele alınması, işbirliği ve hoşgörü çerçevesinde bir anlayışın yeni Anayasa'da olması gerekiyor.”