AKP'li Mahir Ünal, Twitter'da 'dijital farkındalık' iddiasıyla başlattığı, ancak çok sayıda cinsel saldırı ve ölüm tehdidinde bulunan paylaşımlara alan açan 'yeşil top' uygulamasını sonlandırdığını açıkladı.

AKP Genel Başkan Yardımcı Mahir Ünal'ın Twitter'da başlattığı, ancak çok sayıda cinsel saldırı ve ölüm tehdidinde bulunan paylaşımlara alan açan 'yeşil top' uygulamasının 'amacına ulaştığı için' sona erdirildiğini açıkladı. Twitter'dan "1 Mayıs 2020 tarihinde başlattığımız 'Etik Farkındalık' çalışması 'Dijital Farkındalık' çalışmamızın 10 Haziran 2020’de başlaması ile sona ermiştir" açıklamasını yapan AKP'li Ünal, şu ifadeleri kullandı: "40 gün süren 'Etik farkındalık' çalışmamızda küfür, hakaret ve dezenformasyonu görünür kılmak için kullandığımız 'Yeşil Küre' görevini başarıyla tamamlamıştır. Hakareti, küfürü, saldırganlığı, kısaca etik olmayan paylaşımları kamuoyu gündemine taşıyarak tartışılmasını sağlamış ve dezenformasyonla mücadelede turnusol etkisi oluşturmuştur. Bu amaçlarla kullanılan 'Yeşil Küre' üzerinden 'Etik Farkındalık' çalışmasına hakaret, küfür ve aşağılamada bulunanlar da ayrıca bir çalışmanın konusu olmalıdır. Gönüllü olarak 'Etik Farkındalık' çalışmamıza katılanlara gönülden teşekkür ederim."

ETİK KURUL HESABI DA KAPATILMIŞ

Öte yandan AKP MYK toplantısında AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan arasındaki yeşil top tartışmasının ardından, Turan Twitter hesabındaki yeşil topu kaldırdı. Ünal yeşil topu kullanmaya devam ederken, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in de bu ibareyi kaldırdığı görüldü. Öte yandan AKP’nin sosyal medyadaki etik ihlallere uymayanları deşifre etmek için oluşturduğu Etik Kurul hesabı da kapatıldı. Kulislere yansıyan iddialara göre, MYK toplantısında Turan’ın "Neden simge olarak top seçiliyor. Bunun başka anlamları da var. Neden üçgen yıldız ya da hilal değil. Kaldırılması lazım" sözlerine yanıt veren Ünal, uygulamanın farkındalık yarattığı ve amacına ulaştığını söyledi.

KADINLARA CİNSEL SALDIRI VE ÖLÜM TEHDİDİ

Ünal 1 Mayıs’ta partisinin sosyal medya için 12 etik kuralını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Twitter’da kullanıcı adının yanında bir yeşil top ve Türkiye bayrağı olan çok sayıda hesap görülmeye başlandı. Bu etik kuralların açıklanmasından kısa bir süre sonra bu yerli ve milli hesaplardan bazıları gazeteci Nevşin Mengü, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, oyuncu Berna Laçin ve avukat Feyza Altun’u ölüm ve cinsel saldırı ile tehdit etmişti.

DEMİRTAŞ'A CİNSİYETÇİ SALDIRIDA BULUNANDA DA 'YEŞİL TOP' VARDI

Yeşil toplu hesaplardan biri olan "Vedat Muti7" de geçtiğimiz günlerde HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi, Başak Demirtaş'a cinsiyetçi hakaretlerde bulunmuştu.