Haber: Cesim İlhani

"dokuz8HABER'e konuşan AKP eski Hakkari Milletvekilli Husret Dinç, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve ardından belediyeye kayyım atanmasını değerlendirdi.

Dün kentinizde belediye başkanı gözaltına alındı ve belediyeye vali kayyım olarak atandı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben, hiçbir zaman kayyım istemiyorum, her yerde bunu söylüyorum da Hakkari Belediye Başkanı, adamın cezası var zaten. Niye DEM Parti gidip bilerek aday gösteriyor ki? Başka adamları aday yapsınlar. Onlar biliyor ki bu adam ceza alacak. Hakkari’de başka bir kişi mı yokmuş? Kaos yaratmak için çalışıyorlar bence. Mesele budur başka bir şey değil. Onu aday yapma kardaşım. Senin başka adamların mı yok. Başka bir kişiyi yap.

Valinin kayyım olarak atanması doğru mu?  

Vali devletin memuru olduğu için daha uygundur. Herhangi bir partiden değil. Başka birisi atanırsa diyecekler “kendi adamını” yapmış. Öyle söylenir. Onun için en uygunu vali bey ya da kaymakam beydir.

Yani siz Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyımı doğru mu buluyorsunuz?

Ben doğru bulmuyorum. Kayyıma karşıyım ama şartları var. Gidip de bir ‘terörü’ getirip de belediye başkanı veya milletvekilli yaparsan, olur mu? bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu DEM Parti’nin hatası. Yapamasın kaos yaratmaya çalışmasın kardaşım.   

3 dönemdir bölge belediyelerine kayyım atanıyor, buna yönelik bir eleştiriniz yok mu?

Yok, bence AK Parti bilerek hiçbir yere kayyım atamaz. İnanınki bu DEM Parti, AK Parti’ye karşı oylarını çoğaltmak için böyle yapıyor. Ama tam tersi HADEP nerden nereye geldi?

Nereye geldi?

Belki şimdiye kadar yüzde 5’e kadar düşmüş? Onların hataları, onlar PKK ile hareket etmesinin hatalarıdır.  Madem Türkiye partisisin, demokrat bir partisin, o zaman onlarla ilişkilerini keseceksin.

Hakkari’de şuan kayyımı protesto eden insanlar şiddetle karşılaşıyor?

Yok, hiç zannetmiyorum, insanlar tepki de gösteremez, öyle düşünüyorum. İnsanlar da bunun farkındadır, biliyorlar yani. Biz, belediye başkanı olan kişiyi tanıyoruz, ne biçim bir insan olduğunu da biliyoruz. HADEP onu aday göstermeseydi inan ki Hakkari’de daha fazla oy alırdı. Adamları bile ona oy vermediler.

Peki, kayyım AK Parti’ye zarar vermiyor mu, seçimlerde bunun olumsuz sonuçları ortaya çıkıyor sonuçta?

AK Parti’ye de bir şekilde zarar veriyor, onun için ben kayyıma karşı olduğumu söylüyorum. Çünkü insanlar konuyu net olarak anlamıyorlar. İnsanlar eskiden yapılan zulmün şuan AK Parti başta olduğunu AK Partinin de zulüm yatığını düşünüyor. İster istemez insanların bir kısmı buna inanıyor. O nedenle AK Parti’ye de zarar veriyor. 

Kayyım AK Parti’ye zarar verdiğini düşünüyorsunuz. Kayyıma karşısınız ama Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyımı doğru buluyorsunuz, öyle mı?

Evet, zaten onun için diyorum, mümkün olduğu kadar kayyım olmasın. Ama bir “terörü” de getirirseniz, ister milletvekilli, ister belediye başkanı olsa zaten olmaz ki.  

Son olarak, ne söylemek istersiniz?

Ben, hiçbir zaman kayyımın yanında değilim. Keşke hiçbir zaman kayyım atanmasaydı. Ama mecbur olduğu zaman da atmak zorunda kalırsın.

Mecbur dediğiniz, cezası vardı diye mı?

Tabi ki, tabi ki, tabi ki, PKK ile ilişkisinin olduğu kimsenin bir şüphesi olmasın.

Kanıt var mı, Hakkarililer de öyle düşünüyor mu? 

Hakkari insanı da biliyor, buna oy bile vermiyorlardı.

Ama halk oy verdi, seçimi kazandı ve belediye başkanı oldu.

Kazandı ama daha önce yüzde 90-95 oranında oy alıyordu. Şimdi ise yüzde 50-51 filan aldı. Nerden nereye…tahmin et.   

Sizin şuan hâlihazır partide bir göreviniz var mı, AK Parti’nin MKYK’de yer alıyor musunuz?

Yok, benim şuanda AK Parti’de bir görevim yok ama AK Partiliyim ve reisimi (Recep Tayyip Erdoğan) çok seviyorum. Gerçek o.