AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Can Atalay için CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısından yeni anayasa tartışmalarına kadar siyaset gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DHA'da yer alan habere göre; Güler, CHP'nin Can Atalay için yeniden olağanüstü toplantı çağrısı yapması hakkında, "CHP Genel Başkanı veya diğer CHP'li yetkililer, olağanüstü toplantıyla ilgili olarak çok tuhaf ve garip açıklamalar yapıyorlar, 'AYM'nin kararının okunması' diye bir beyanda bulunuyorlar. Demek ki çevrelerinde hukukçu danışman kalmamış, bazı genel başkanlar hukukçu da değil zaten" dedi.

"Hukuk Zemininde Okunacak Bir Karar Değil"

Güler, "Bir kez daha söylemek istiyorum; AYM'nin 1 Ağustos'ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararı, hukuk zemininde okunacak bir karar değildir. Bunu en yetkili, uzman bildikleri kim varsa, anayasacı, cezacı kim varsa hukuk zemininde çok net tartışmak da gerekir" diye konuştu.

Ahmet Şık'ı Hedef Aldı

Can Atalay oturumunda TİP Milletvekili Ahmet Şık'a yapılan saldırı hakkında Güler, "TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, kürsüye geldiği andan itibaren normalde AYM kararını, genel görüşmedeki o süreci kendi bakış açısıyla anlatması gerekirken çok kirli, çirkin, hadsiz, edepsiz, saygısızca hakaretlere başladı. Tabii o arada bizler de itirazlarımızı yaptık ve ara verildi. Aradan sonra Meclis Başkanvekili ile beraber arka kısımda; bu çirkin, hadsiz, hakaret içeren sözleri hiçbir grup başkanvekili kabul etmediğini ifade etti" dedi.

Ayrıca, "Burada CHP ve DEM Partili grup başkanvekilleri, Ahmet Şık ile görüştüklerini, konuşmasının geri kalan süresini hakaret etmeden tamamlayacağını, böyle bir dil kullanmayacağı doğrultusunda söz aldıklarını söyleyip, 'Genel Kurul görüşmelerine devam edelim' dediler. Burada CHP'li grup başkanvekili ve DEM Partili grup başkanvekillerine ilgili milletvekili, 'Çirkin, kaba, yaralayıcı, hakaret içeren sözler söylemeyeceğim' diye söz verdi. Peki, ne yaşadık? Genel Kurula gittik, aynı milletvekili maalesef yine edepsizce, hadsizce, saygısızca, hakaret eden sözlerine devam etti. Tabii o arada hiç istemediğimiz diğer görüntüler de ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

"40 Yıl Geçmiş Anayasanın Güncelliği Kalmamış"

Yeni anayasanın gerekli olduğunu öne süren Güler, Türkiye'nin sivil, çoğulcu bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ifade edip şunları söyledi:

"Anayasa o günün iktisadi koşulları, ekonomi koşulları, toplum yapısı açısından yapılmış ve kabul edilmiş. Ancak üzerinden 40 yıl geçmiş anayasanın şu anda güncelliği kalmamış. Bakın çok daha yeni kavramlarımız var değil mi? Nedir mesela? Daha yakın zamanda kripto varlıklarla ilgili, 'gayri maddi varlık' tanımlaması, böyle bir kanun düzenlemesi yaptık. Önümüzdeki günlerde yine siber uzay güvenliği, dijital sistemler, dijital yazılım, yapay zeka uygulamaları gibi birçok konu gelecek önümüze. Peki, anayasamızın hangi maddesinde bunlar var ki? Günümüzün hangi güncel konusunu bünyesinde taşıyabiliyor? Maalesef taşıyamıyor."

Ayrıca Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi üzerine de, "Tabi sistemin aksayan yönleri olabilir. Değişecek yönleri olabilir. Günümüzün koşullarına uygun hale gelip daha işlevsel, daha verimli çalışacak ortamlar her zaman mümkündür. Sistemsel manada sizin aksayan yönleri her zaman yeni bir değişim ve dönüşümle beraber farklı uygulamalarla her zaman hayata geçirebiliriz. Bu ayrı bir konu ama anayasamız içerisinde bizim elbette ortak noktada buluştuğumuz ilk 4 maddemizle ilgili bir tartışma yok. Yani bu konularda biz farklı bir bakış açısına sahip değiliz. Ama diğer maddelerimizin mutlaka güncel hale getirilmesi, toplumun ihtiyaçlarını karşılaması ve günümüzün koşullarına cevap verilmesi gerekiyor. Toplumumuzun her kesiminin anayasa ile ilgili katkı vermesi gerekiyor. İnşallah biz bunda başarılı olabiliriz" dedi.