Adnan Oktar suç örgütünün eski mensuplarından Özkan Mamati ve iş insanı Fırat Develioğlu, AKP’li Hayati İnanç hakkında "adil yargılamayı etkilemek" ve "Adnan Oktar Suç Örgütü'ne yardım" suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu. Develioğlu ve Mamati, Adnan Oktar'a beraat veren hakim ve savcıları 'kurtarmak' için AKP'li İnanç'ın Adalet Bakanlığı'na baskı yaptığını iddia eti. Suç duyurusu ile ilgili haberelere İnanç, erişim engeli getirdi.
Gerçekgündem'in haberine göre; erişim engeli kararına karşı yapılan itirazı Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği kabul edildi. Mahkeme AİHM’in emsal kararlarını hatırlattı, basın ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı. Mahkemenin kararıyla birlikte sansürlenen haberler yeniden erişime açılacak.
NE OLMUŞTU?
Adnan Oktar örgütü mağdurları, yerel mahkemede verilen ilk kararı bozan ve çok sayıda örgüt üyesini tahliye ettiren eski İstanbul BAM 1. Ceza Dairesi Heyet Başkanı Reyhan Y. ile üyeler Derya B. ve Ahmet M'yi Mart 2022'de Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayet etmişti.
Suç duyurusu dilekçesinde, dairenin örgütü aklamak için mahkumiyet hükümlerinin bozulduğu, daire başkanının ise dosya sanıkları ile ‘dolaylı ilişki' içinde bulunduğu öne sürülmüştü.
14 Aralık 2022'de ise müşteki avukatları HSK'ya yeni bir şikayette bulunmuştu. Dilekçede, istinaf heyeti başkanı ve başsavcı vekili olan eşinin; Yargıtay, HSK ve Adalet Bakanlığı nezdinde görüşmeler yaparak, açılan soruşturmayı akamete uğratmaya çalıştıkları belirtilmişti.
Adnan Oktar suç örgütü davasına müşteki olarak katılan örgütün eski üyelerinden Özkan Mamati ve Fırat Develioğlu, AKP MKYK üyesi Hayati İnanç hakkında “adil yargılamaya etki etmeye teşebbüs ve Adnan Oktar suç örgütüne yardım” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
Avukat Eser Çömlekçioğlu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan suç duyurusu dilekçesinde “Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü'nün işlediği suçlar, karanlık yapısı ve uzun yıllar boyunca yargı üzerindeki etkisi ortaya konulmuştur. Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü yönetici ve üyeleri almış oldukları cezalara ilişkin istinaf kanun yoluna başvurmuş ve dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'nce “incelemeye” alınmıştır. Önemle belirtmek isteriz ki dosyanın daireye tevdiinden bir süre sonra dairece verilen karar açıkça bir korsan karardır ve sadece örgütü aklayıp, tutuklu sanıkları tahliye etmeye yöneliktir. Kararın içeriği incelendiğinde hukukla ve hakkaniyetle bağdaşır hiçbir yanının olmadığı anlaşılmaktadır” denildi.
Şikayet konusu hakimler ve savcılar hakkında HSK'nın soruşturmasını neticelendirip dosyayı kovuşturma görevi gören HSK 2. Dairesi'ne tevdi ettiği belirtilen dilekçede, şu ifadeler yer aldı:
“Müvekkiller tarafından edinilen bilgiye göre Ak Parti MKYK üyesi olan Hayati İnanç'ın yargılanması talep edilen hakim ve savcıları kurtarmak için başta HSK üyeleri ve Adalet Bakanlığı Üst Düzey yetkililerine baskı yapıp, ilgili kişileri ceza almaktan kurtarmak için girişimlerde bulunduğu öğrenilmiştir. Savcılığınızca da takdir edileceği üzere bu durum araştırılması elzem bir durumdur ve gerekli araştırmalar yapıldığında şikâyet edilenin kurduğu olağan dışı irtibatlar ortaya konulabilecektir.”