Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

Memlekette astronomi çalışmalarının gelişmesine öncülük eden, uzun yıllar boyunca bu alanda hizmet vermiş, bilimsel bilgi ve deneyimlerini paylaşarak genç nesillere rehberlik eden önemli isimlerden oluşur Aksaçlılar. Teleskopla Jupiteri gördükten sonra artık aynı kişi olarak yeryüzünde yaşayamazsınız demektedirler.Astronomi bilimine adanmış hayatlardır onların yaşamı.Bilim eğitiminin ücretsiz olması gerektiğini düşünürler. Topuklu yaylasında gözlem şenlikleri yapmaktadırlar ve  hedefleri astronomi virüsünü bulaştırmaktır.

Gecelerini teleskop başında, gündüzlerini de masa başında gökbilimle geçiren, ulusal gözlemevinin kuruluşunda önemli rol oynayan ve gökbilimi herkese sevdirmeye çalışanlardır Aksaçlılar.

Seminerlerle, projelerle ve gözlem şenlikleriyle gökyüzünü herkesle buluşturmaya devam ediyorlar. Astronomi Öğretmen Seminerleri’yle öğretmenlerin gökbilim konusundaki eksiklerini tamamlamayı amaçlıyorlar. İnternette Astrobilgi adlı sayfada  aylık gökyüzü bilgileriyle yeni etkinlikleri de paylaşıyorlar.

Astronomi bilimi, temel bilimlerin gelişmesi ve toplumun bilinç düzeyinin artırılması açısından önemli olduğunu düşünürler.Toplumda ön planda olan yanlış ve bilimsel olmayan düşüncelerin astronomi eğitiminin etkili bir biçimde verilmesi ile giderilebileceği düşünülmektedir. Avrupa Astronomi Birliği bu konuyla ilgili olarak astronomi eğitiminin ilköğretimde mümkün olduğu kadar erken başlanması gerektiğine dikkat çekerek, medyadan ve diğer yayın organlarından öğrenilen kulaktan dolma pek çok yanlış bilginin engellenip, astronomi ile ilgili kavramsal yapıların oluşturulması gerektiğine dikkat çekmektedir. Özellikle öğretmenlerin astronomi ile ilgili yeni bilgilerden haberdar olmaları, materyaller kullanmamaları ya da astronomi ile ilgili doğru bilgi alabilecekleri materyallerden haberdar olmaları konusunda çalışmaktadırlar.Yöneticilerin astronomi eğitimine önem vermelerini sağlamaya çalışmaktadırlar.

Aksaçlılar,Fen bilimleri açısından astronomi eğitiminin gereğinin yerine getirilmesi için en büyük görev öğretmenlere, dolayısıyla gelecekte bu konuları öğretecek olan öğretmen adaylarına düştüğünü belirtirler.

Prof Dr .Ethem Derman

Prof Dr .Ethem Derman, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ile uzun yıllar boyunca çeşitli projelerde çalışmıştır. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) kuruluş sürecinde ve Türkiye'deki astronomi gözlemlerinin modernize edilmesinde önemli bir rol oynamıştır. TUG'un Antalya Saklıkent'teki tesislerinde yapılan çalışmaların gelişmesine ve bilimsel altyapının oluşturulmasına katkıda bulunmuştur.

Prof. Dr. M. Serdar Evren

Prof. Dr. M. Serdar Evren,, Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden 1979 yılında mezun olan 1986 yılında aynı bölümde doktorasını tamamlamıştır. Astronomi ve astrofizik alanındaki bilimsel çalışmaları sayesinde 1991 yılında doçent 1996 yılında da profesör unvanı almıştır.

Yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılarda araştırmalar üzerine sunumlar yapmış ve bunları uluslar arası dergilerde yayımlamıştır. 130’a yakın bilimsel çalışması bulunmaktadır. Bilimsel çalışmaları yanı sıra akademik faaliyetlerini de sürdürmektedir. Üniversitede lisans ve lisansüstü derslere girmekte, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine danışmanlık yapmaktadır.

1996-2009 yılları arasında Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürlüğü’nü ve 2009-2012 yılları arasında da Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanlığını yürütmüştür. 2018 yılı Mart ayından itibaren yeniden bu göreve atanmıştır. Astronominin geniş halk kitlelerine aktarılabilmesi için yıllardır popüler astronomi üzerine yazılar yazmakta ve konferanslar vermektedir. Gökbilimle ilgili birçok etkinlikte eğitmen ve danışman olarak yer almaktadır

Prof. Dr. Zeki Aslan

Prof. Dr. Zeki Aslan,  Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik ve Astronomi Bölümü'nden mezun olduktan sonra, 1966-1972 yılları arasında İngiltere'de Sussex Üniversitesi'nde doktora yapmış ve Royal Greenwich Gözlemevi'nde araştırmacı olarak çalışmıştır.

Türkiye'ye döndükten sonra, 1972-1987 yılları arasında Ankara Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmış, 1987'de İnönü Üniversitesi'nde profesör unvanını almıştır. 1992'de Akdeniz Üniversitesi'nde Fizik Bölümü'nü kurmuştur. Aynı zamanda, Türkiye'nin ilk ulusal gözlemevi olan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) kurulumunda öncülük etmiş ve 1995-2007 yılları arasında gözlemevinin müdürlüğünü yapmıştır​(

Prof Dr. Zeynel Tunca

Prof Dr. Zeynel Tunca, 1973 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesinde Matematik-Astronomi öğrenimimi tamamlamıştır.

Palandöken dağlarına Gözlemevi kurma amaçlı çalışmalar  da  yapmak üzere Erzurum Atatürk Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi  Matematik Bölümü’nde  akademik yaşama başlamıştır..  4 yıl sonra İzmir’e dönerek Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi Bölümü’nde ve Gözlemevi’nde göreve başlar.  Aynı yıllarda Ulusal Gözlemevi Yerseçimi projesinde, proje elemanı olarak çalışmıştır.TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin kuruluş çalışmalarında, değişik kurullarında görev almıştır.