Son dönemde Tasarruf Genelgesi ile birlikte uygulanan kamu tasarruf politikalarına uyum sağlamaması ile gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kimdir sorusuyla başkan hakkında araştırma yapılıyor. Ali Erbaş, 2017 yılından beri Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yaparken, görevi süresince hizmetine sunulan arabalar ve korumalarla medyada sık sık kendisine yer buldu.

Ali Erbaş nereli? Kökeni ne? Kaç çocuğu var? gibi sorularla kamuoyunda araştırmalar yapılmaktadır. Ayrıca Ali Erbaş’ın mal varlığı hakkında da bazı merak edilenler mevcut. İşte Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hakkında tüm detaylar…

Ali Erbas Kimdir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Kimdir?

Ali Erbaş, 1961 yılında Ordu Kabaduz’da doğdu. İlkokulu doğduğu Yeşilyurt Köyü ilkokulunda okudu. Sonrasında sırasıyla 1980 yılında Sakarya İmam Hatip Lisesi, 1984’te ise Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1982 – 83 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İstanbul Fatih Müftülüğü’ne bağlı birçok camide din görevlisi olarak görev yaptı.

Ali Erbaş kimdir sorusuna yönelik olarak kariyerindeki en önemli aşamayı 1987’de Tefsir Anabilim Dalı’nda “Kur’an’daki Tekrarlar” isimli tez çalışması ve beraberinde yüksek lisansını tamamlaması oluşturmaktadır. 1993 yılında Dinler Tarihi Anabilim Dalı’nda “İlahi Dinlerde Melek İnancı” isimli çalışmasıyla doktorasını tamamladı. Yapmış olduğu bu çalışmayla aynı anabilim dalına yardımcı doçent olarak atandı.

Ali Erbas Kimdir 3

Ali Erbaş Kariyeri

1988 – 90 döneminde İstanbul Haseki Eğitim Merkezi’nde doktora öğrencileri için oluşturulan ihtisas kursuna devam etti. 1994 Temmuz ve Ağustos döneminde Paris’te bulunan Centre George Pompidou ve Sorbonne Üniversitesi’ndeki kütüphanelerde “Dinler Tarihi ve Din Bilimleri” alanlarında araştırmalar yaptı. Daha sonraki dönemde 1996 – 97 öğretim yılının başlangıcından itibaren 1 yıl boyunca Strasbourg Beşeri Bilimler Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev aldı.

1997 – 98 öğretim yılının başlangıcında Fransa’dan yurda dönerek sırasıyla Kasım 1998’de Doçent, Ocak 2004’te Profesör unvanını aldı. 1993 – 2006 yıllarında “Dinler Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı” ve yine aynı dönemde “Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanlığı” yaptı.

Prof. Dr. Ali Erbaş kimdir sorgusunda kariyerine yönelik gelişmeler, 1997 – 2002 yıllarındaki Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 2006 – 11 yılları arsında iki dönem aynı fakültede Dekanlık, 2003 – 11 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Senato Üyeliği, 2006 – 11 dönemlerinde Sakarya Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyeliği’dir.

Ali Erbaş, 2011 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki ilk görevini alarak “Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne” atandı. 8 Haziran 2017 tarihinde Yalova Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Erbaş, üç aylık süre sonrasında 17 Eylül 2017 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı olarak atanmıştır. Prof. Dr. Ali Erbaş günümüzde Diyanet İşleri Başkanı olarak görevine devam ederken, kariyeri boyunca yayınlanmış 12 kitabı, çok sayıda makalesi ve pek çok sempozyum bildirisi bulunmaktadır. Çok iyi derecede Arapça ve Fransızca bilen Ali Erbaş, evli ve dört çocuk babasıdır.

Ali Erbaş Kaç Yaşında?

Ali Erbaş kimdir araştırmasına yönelik Diyanet İşleri Başkanı hakkında başka konular da merak ediliyor. Ali Erbaş kaç yaşında sorusu, en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.  1961 doğumlu olan Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 tarihi itibariyle 63 yaşındadır.

Ali Erbaş, başarılı akademik kariyeri sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı görevine 7 senedir devam etmektedir. Son dönemde ekonomide tasarruf politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle gündeme gelen Erbaş’a tahsis edilmiş araba ve korumalar, haberlere konu olmuştu.

Ali Erbaş Nereli? Kökeni Hakkında…

Ali Erbaş nereli sorusu okuyucuların merak ettiği bir diğer konudur. Ali Erbaş, Ordu’nun Kabadüz ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde dünyaya gelmiştir. Ailesinin aslen nereli olduğu bilinmemekle birlikte Ali Erbaş’ın kökenine yapılan araştırmalar da bu doğrultuda cevapsız kalmaktadır.

Ali Erbas Kimdir 4

Ali Erbaş'ın Kaç Çocuğu Var?

Ali Erbaş kimdir araştırmasında ilgili ismin özel yaşantısı da merak edilmektedir. Okuyucuların merak ettiği konular arasında Ali Erbaş’ın kaç çocuğu var sorgusu da yer alıyor. Geçmiş dönemde Ali Erbaş’ın oğlu olduğu iddiasıyla bir içki içen bir erkek fotoğrafı, gündemdeki yerini almıştı. Ancak yapılan açıklamalara göre Ali Erbaş’ın erkek çocuğu bulunmamaktadır. Ali Erbaş’ın hepsi kız olmak üzere dört çocuğu bulunuyor.

Ali Erbaş’ın kızlarından Feyza Erbaş, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla sık sık gündeme geliyor. 2024 başlarında araba anahtarına yazmış olduğu şiirin Instagram ekran görüntüsü medyada geniş yankı uyandırmıştı.

Ali Erbaş Kaç Dil Biliyor?

Ali Erbaş’ın akademik kariyerine yönelik yapılan araştırmalarda, Diyanet İşleri Başkanı’nın kaç dil bildiği de merak konusu. Biyografisini incelediğimiz Prof. Dr. Ali Erbaş’ın ana dili Türkçe olmakla birlikte, çok iyi derecede Arapça ve Fransızca bilgisine sahip olduğu görülmektedir.

Geçtiğimiz dönemde İngilizce fetva videolarıyla gündeme gelen Ali Erbaş’ın akademik kariyeri, bir dönem Fransa’da geliştiğinden dolayı çok iyi derecede Fransızca bilmektedir. Aldığı eğitim ise doğrudan Arapça ile alakalı olduğundan dolayı Arapça bilgisi de mevcuttur. Ali Erbaş kimdir sorusuyla birlikte merak edilen diğer soruları yanıtlayalım…

Ali Erbaş Kaç Yaşında Hafız Oldu?

Ali Erbaş’ın küçük yaşlardan itibaren İslami ilimlerde eğitim aldığı bilinmektedir. Ancak Ali Erbaş kaç yaşında hafız oldu sorusunun kesin bir yanıtı bulunmamaktadır. Doğrulanmış bir açıklama olmadığından dolayı bu soruya yönelik sadece tahminler yapılabiliyor. Ali Erbaş kimdir, kaç yaşında hafız oldu sorusu, bu nedenle yanıtsız kalmaktadır.

Hizmetine sunulan makam arabaları, yine başkanlık faaliyetinde kendisine eşlik eden korumalarıyla gündeme gelen Ali Erbaş, daha önce “Ben 11 yaşındaki makam aracına biniyorum. Geçenlerde bozuldu yolda kaldık, koruma arabasına geçtim. Korkumuzdan yeni araba alamıyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.

Ali Erbas Kimdir 5

Ali Erbaş'ın Mal Varlığı

Ali Erbaş’ın hayatını araştıran birçok kişi, görevi esnasında tercih ettiği lüks arabalar sonrasında kişisel servetini de merak etmektedir. Ali Erbaş kimdir konusunda bu ismin mal varlığı hakkında da araştırmalar yapılıyor.

Ali Erbaş’ın mal varlığına yönelik medyada yer alan bir bilgi bulunmamaktadır. Daha önce bu konuda hiçbir açıklamanın olmadığı mal varlığı hakkında, doğrulanmış bir veri yer almıyor. Ancak Ali Erbaş’ın servetine yönelik sorgular için, başarılarla dolu kişisel akademik kariyeri, genç yaşlardan itibaren kamuda görev yapmaya başlaması ve 2017 sonrasında Diyanet İşleri Başkanı olarak atanmasının ardından, yüksek bir mal varlığına sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Prof. Dr. Ali Erbaş Kitapları

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kimdir sorusuna ek olarak, profesörlüğe kadar uzanan akademik kariyerinde yayınlamış olduğu kitapları kısaca özetleyelim.

Ali Erbaş’a ait olan kitaplar şu şekildedir:

  • Hristiyanlık
  • Kur’an’daki Tekrarlar
  • Hristiyanlıkta Reform ve Protestanlık Tarihi
  • İslam’ın Barış ve Esenlik Çağrısı
  • Dinler Tarihi Sözlüğü (Çeviri)
  • Bilişim Çağında İnsan Din ve Diyanet
  • Din Hizmetine Adanmış Gönüllere Sesleniş
  • Melekler Alemi: İlahi Dinlerde Melek İnancı
  • Hristiyanlıkta İbadet
  • Engizisyon (Çeviri)
  • Ramazan Günlükleri 1
  • Ramazan Günlükleri 2
  • Hristiyan Ayinleri (Sakramentler)
  • İslam’la Yüzleşen Batı (Çeviri)

Sıkça Sorulan Sorular

Ali Erbaş kimdir sorusuyla alakalı diğer soruları yanıtladık:

1- Ali Erbaş ne kadar maaş alıyor?

Diyanet İşleri Başkanı’nın ne kadar maaş aldığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak medyada yer alan haberlere göre emekli olması halinde maaşının 65.878 TL olması, emeklilik ikramiyesinin ise 1.548.430 TL olması beklenmektedir.

2- Ali Erbaş hangi mezhepten?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın sünni olduğu bilinmektedir