Gezi Direnişi sırasında Eskişehir'de 2 Haziran 2013'te polis ve esnaf tarafından dövüldükten sonra beyin kanası geçirerek vefat eden 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın hayallerini yaşatmak için KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve ALİKEV işbirliğiyle düzenlenen Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödüller bu yıl 10'uncu kez sahiplerini buldu. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’ndeki törende Ali İsmail Korkmaz’ın vefatının ardından düzenlenen anma törenlerinden kesitler sunuldu. Ardından Gezi Direnişi'nde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

'UMUDU GÜÇLENDİRMELİYİZ'

Törenin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, "11 yıl önce sevgili Ali İsmail, baskıya ve adaletsizliğe karşı özgürlük mücadelesi için canını verenlerin arasına katıldı. Onun adına verilen bu ödülle, Gezi Direnişi’nin toplumsal hafızadan silinmemesini, Gezi Direnişi sırasında yaşamını yitiren gençlerin unutulmamasını ve ‘yaşam’ kelimesi ile baskılara, antidemokratik uygulamalara karşı direnenlere, insanca yaşam için mücadele edenlere, dayanışma duygularımızı ve saygımızı sunmayı amaçlıyoruz. Ali İsmail Korkmaz’ı ve Gezi Direnişi’nde katledilenleri unutturmamak ve yaşatmak, bu toplumu umutsuzluğa sürükleyenlere karşı umudu güçlendirmek, ülkeyi karanlığa teslim etmek isteyenlere karşı aydınlığın savunucusu olmak, savaş politikalarını sürdürenlere karşı barışın savunucusu olmak demektir. Gezi Direnişi ülkemizin demokrasi ve özgürlük mücadelesinde tarihsel bir öneme sahiptir. Mücadelenin talepleri ve tarzının doğruluğu bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır. İktidarın ve gerici güçlerin tüm karalama kampanyalarına, ağır hapis cezalarına karşın Gezi'nin ruhu ülkemizin dört bir tarafında dolaşmaktadır. Biliyoruz ve inanıyoruz ki bu ruh en kısa sürede canlanacaktır. Ülkemizde, demokrasi, barış ve özgürlüğün egemen olduğu bir hayat kurulacaktır” dedi.

'HÂLÂ CANIM YANIYOR'

Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülleri, Filistin halkı ve Çorlu ailelerine verildi. Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, "Çok acı, ulu orta bir yerde katledilmiş Ali İsmail. Kabul edemiyorum. Hâlâ canım yanıyor. 11 yıl geçmesine rağmen hâlâ içim acıyor. Ali İsmail’i çok özlüyorum ama Ali İsmail’in hayallerini, düşlerini gerçekleştirecek yüzlerce evladım, kardeşim var. Bundan güç alıyorum. Bu geceyi düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum" dedi.

'BU SİSTEM 9 YAŞINDAKİ EVLADIMI ALDI'

Çorlu Aileleri adına ödülü Çorlu Tren Katliamı'nda vefat eden 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz aldı. Ödülü Emel Korkmaz'ın elinden alan Mısra Öz, "Burada olmak çok zor. Bugün bende Emel Abla ile Gürkan ile Ali İsmail’in babasıyla birlikte onun ne yazık ki 11 yıl önce katledildiği o sokaktaydım. Biz annelerin çok fazla duygularından bahsetmeye gerek yok. Birbirimizin gözlerine baktığımız zaman bunu görüyoruz. Bu ödül biz Çorlu aileleri adına çok kıymetli. Çünkü bu ödül mücadelenin bir parçası. Başka evlatlar ölmesin diye. Ali İsmail bu hayattan koparıldığında 19 yaşındaydı aynı katillerin kurduğu sistem 9 yaşında benim evladımı da aldı. Biz evlatlarımızın katillerini biliyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından tören video gösterimi ile devam etti.