Deutsche Bank Türkiye ile ilgili yeni bir analiz yayımladı. Analizde büyüme, enflasyon, dolar/TL ve para politikasına ilişkin beklentilere yer verildi.

Alman finans devinin Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay tarafından hazırlanan analizde 2024'te iç talepteki ılımlı yavaşlama ile ekonomide soğuma beklendiği belirtildi.

Onay, ekonomik büyümenin son beş yıldaki ortalama yüzde 5 seviyesinin altında kalarak, 2024'te yüzde 3 düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

"İç talepte beklenen yavaşlama ve para birimindeki reel değer kazancının etkisiyle yılın geri kalanında enflasyonun daha da düşmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verilen analizde, enflasyonun yıl sonunda yüzde 42’ye düşmesi beklenirken mevcut politika çerçevesinin korunması durumunda 2025 sonunda yüzde 23 seviyelerine kadar düşebileceği öngörülüyor.

Ayrıca Onay, enerji faturalarındaki düşüş, yerli yatırımcıların altın talebindeki azalma ve turizm gelirlerinin etkisiyle 2024'te daha düşük bir cari açık beklediklerini kaydetti. Buna göre banka 2024'te GSYİH'nin yüzde 1,6'sına denk gelen (20 milyar dolar) bir cari açık öngörüyor.

Banka ayrıca 2024'te yüzde 5'lik bir bütçe açığı öngördüğünü de kaydetti.

DOLAR/TL VE FAİZ BEKLENTİSİ

Analizde "Mart ayından bu yana, yerel yatırımcıların dövizden TL'ye dönüşlerinin artması, yabancı portföy yatırımlarında önemli bir artışa ve TCMB'nin rezerv pozisyonunda önemli bir iyileşmeye yol açtı" ifadelerine yer verilirken yıl sonu dolar/TL beklentisi de paylaşıldı.

TL'de yılın geri kalanında kademeli bir nominal değer kaybı beklediklerini ifade eden Onay, yıl sonunda dolar/TL'nin 36 seviyesinde olmasını öngördüklerini kaydetti.

Onay, politika faizinin son çeyreğin ortasına kadar yüzde 50 seviyesinde sabit tutmasını beklediklerini belirtti.

Banka TCMB'den ilk faiz indirimini ise kasım ayında bekliyor. Deutsche Bank, TCMB'nin kasımda 250 baz puanlık bir kesinti ile politika faizini gevşetmeye başlamasını ve yıl sonunda politika faizinin yüzde 45 seviyesine çekilebileceğini tahmin ediyor.