Rûdaw’a konuşan Almanya'nın Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Başkonsolosu Klaus Streicher, Almanya'da sığınma başvuruları reddedilen 30 bin Irak vatandaşının geri gönderilmeye zorlanmayacağını açıkladı. 

Klaus Streicher “Göçmenlerin gönüllü olarak geri dönmesinden yanayız. Almanya'dan ayrılmaları isteniyorsa onlara her zaman gönüllü olarak geri dönme fırsatı verilmekte. Ancak belirlenen yasalara uymamaları durumunda onları zorla sınır dışı edebilir veya geri gönderebiliriz” ifadelerini kullandı.  

Streischer, şunları söyledi:

“Mesela Almanya'da ikamet etme ve iş arama süresinin bir yıl uzatılması planlanıyor. Elbette alacağımız göçmenler bazı şartlara tabi tutulacaktır. Örneğin alınacak kişiler kalifiye olmalı ve başlangıç sevyesinde dil bilmelidir. Bununla birlikte göçmenlerin bir yıl daha Almanya'da kalmasını sağlayacak birtakım kriterlere sahip olması önemli. Özellikle Almanya'da kaldığı sürede çalışabileceği bir iş bulmalı aynı zamanda çalışarak geçimini sağlayabilir durumda olmalı. Belli bir miktarda gelir elde ederek geçimini sağlamanın önemli bir adım olacağını düşünüyorum.”