Steinmeier, 26-29 Eylül tarihlerinde Almanya'yı ziyaret eden İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile birlikte, İtalya'ya gelerek katliamın 80. yıl dönümü törenlerine katıldı. İki lider, Bologna yakınlarındaki Marzabotto'nun Monte Sole bölgesinde katledilenler anısına yapılan anıta çelenk koydu.

Steinmeier törende yaptığı konuşmada, "Burada söylenen sözler yetersiz kalıyor. 80 yıl önce Monte Sole'de yaşananları anlatmaya kelimeler yetmez. Ne kadar çok acı, ne kadar çok yıkım. Hayatları mahvolan pek çok insan var" dedi. Almanya Cumhurbaşkanı, bu konuşmayı yapabilmesinin, Almanlarla uzlaşan mağdur yakınlarının sayesinde olduğunu vurgulayarak, "Almanya Cumhurbaşkanı olarak yalnızca acı ve utanç hissediyorum. Ölenlerin önünde eğiliyorum ve ülkem adına sizden özür diliyorum" ifadelerini kullandı.

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella da Steinmeier'e teşekkür ederek, "Buradayız çünkü faşist Nazi vahşetinin bu topraklarda açtığı yaraları dayanışma ile iyileştirmek istiyoruz. Hatırlamak ve sorumluluğumuzu göstermek için buradayız" dedi.

1944 yılının 29 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında Marzabotto'da Nazi birlikleri, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 770 sivili katletmişti.