Reuters haber ajansı, Almanya’nın İsrail’e yeni savaş silahı ihracatlarını askıya aldığını aktardı. Ajansın veri analizlerine ve Ekonomi Bakanlığı’na yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, bakanlığa yakın kaynak, hükümetten bir yetkilinin İsrail’e silah ihracatı lisanslarına onayı vermeyi durdurduklarını söylediğini belirtti.
Habere göre, söz konusu ihraacatların insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle açılan davaların sonuçlanması beklenirken hükümet ihracat lisanslarına onay verilmesini askıya aldı.
Geçen yıl, Almanya İsrail’e 326,5 milyon euro değerinde silah ihracatına onay vermişti. Bu silahların arasında askeri ekipmanlar ve savaş silahları da bulunuyordu. İhracat lisanslarını onaylayan Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, bu, 2022 yılına göre 10 kat artış anlamına geliyordu. Ekonomi Bakanlığı’nın bir soru önergesine verdiği yanıtta, onayların miktarının azaldığı görüldü. Buna göre, bu sene Ocak - 21 Ağustos döneminde sadece 14,5 milyon euroluk silah ihracatına onay verildi. Bunların arasında ‘savaş silahları’ kategorisinde olanların miktarı sadece 32 bin 449 euroydu.
Reuters’a konuşan kaynağın aktardığına göre, Almanya hükümeti, biri Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD), diğeri başkent Berlin’de olmak üzere iki davada, 7 Ekim 2023’ten bu yana çıkarılan herhangi bir lisans kapsamında, uzun dönemli anlaşmalar için yedek parçalar haricinde hiçbir savaş silahının ihraç edilmediğini söyledi.
Almanya federal hükümetine karşı beş dava açan Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) avukatı Alexander Schwarz, 2024 yılında verilen onaylarda yaşanan önemli düşüşü İsrail’e silah sağlama konusunda gerçek ama olasılıkla geçici bir isteksizliğe işaret ettiğini belirtti. Schwarz, “Ancak, ben bunu politikada bilinçli bir değişim olarak yorumlamazdım” değerlendirmesinde bulundu.