Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Millî Uzay Programı'nın ilk ayağı olan "ilk insanlı uzay misyonu" kapsamında duyurduğu ve 18 Ocak'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (ISS) tarafından uzaya gönderilecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın Türkiye'ye maliyeti belli oldu.

Millî Uzay Programı

"TOPLAM MALİYET YAKLAŞIK 70 MİLYON DOLAR"

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu da DW Türkçe'ye uzaya gidecek olan ilk Türk vatandaşı için toplam maliyetin yaklaşık 70 milyon dolar olacağını açıkladı.

Uzaya astronot gönderme programının Türkiye Uzay Ajansı tarafından iki yıl önce açıklanan 10 hedefinden biri olduğunu belirten Kuzu, "Bu konu yıllar önce bir çalıştay sırasında konuşuldu ve ana hedefler arasına girdi. Hazırlığını ise 2017 yılında yaptık. O yıl ilk olarak Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ile görüşüldü. Ancak uzaya gönderilmek istenen Türk vatandaşı için bir sonuç çıkmadı. Daha sonra ABD'li firmalarla görüşüldü ve oraya gidilerek ilk raporlar hazırlandı" dedi.

Uzay görevi için ilk maliyet hesaplarının da bu dönemde yapıldığını anlatan Lokman Kuzu, "Görevin maliyeti biraz değişken. 10 günlük ve 30 günlük görevlere göre maliyet de değişiyor. Ancak yapılacak görevin şu an için yaklaşık maliyeti 70 milyon dolar civarında olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

UZAY YOLCULUĞU 18 OCAK'TA BAŞLIYOR

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece TSİ 01.11'de başlayacak. 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek.