BALIKESİR

Altınoluk’ta "Narin için adalet" çağrısı

Edremit Kadın Platformu ve kadın örgütleri, Altınoluk Cumhuriyet Meydanı’nda 8 yaşındaki Narin Gürman’ın ölümüne dikkat çekerek adalet talebinde bulundu. "Çocukları korumayanlar, Narin’in ölümünden sorumlu" diyen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesi çağrısı yaptı.

Abone Ol

Haber: Atilla Yoğurtçu

Kadın Örgütleri Altınoluk’ta "Narin İçin Adalet" Talep Etti


Edremit Kadın Platformu’nun çağrısıyla Altınoluk Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kadın örgütleri, 8 yaşındaki Narin Gürman’ın ölümüne ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı platform adına Fadime Ünal okudu. 

"Çocukları Korumayanlar Narin'in Ölümünden Sorumludur" 

Yapılan açıklamada, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 20 gün önce kaybolan ve cansız bedeni bulunan Narin Gürman’ın ölümüne dair sert eleştirilerde bulunuldu. Kadınlar, "Acımız büyük, öfkemiz büyük, isyanımız büyük" diyerek yaşanan çürümenin ve adaletsizliğin altını çizdi. 

Yaşar Kemal’in “Bu ülkede dört şey olmayacaksın: Kadın, çocuk, ağaç, sokak hayvanı” sözleri hatırlatılan açıklamada, Türkiye’de her gün kadın cinayetlerinin, kayıp çocukların ve çevre katliamlarının yaşandığı belirtildi. Açıklamada, Narin gibi çocukların, aile içi istismar ve toplumun çarpık zihniyetlerinin kurbanı olduğu vurgulandı. 

"İstanbul Sözleşmesi'nden Çıkılması Failleri Cesaretlendiriyor" 

Kadın örgütleri, Narin Gürman'ın ölümünün devletin çocukları korumada yetersiz kaldığını bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Çocuk koruma sisteminin etkisiz işlediği, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve çocuk istismarı davalarındaki cezasızlık politikalarının failleri cesaretlendirdiği dile getirildi. Ayrıca Lanzarotte Sözleşmesi’nin hedef haline getirilmesinin çocuklar için yaşamı daha güvencesiz kıldığı belirtildi. 

"Siyasi İktidar Canilere Cesaret Veriyor" 

Edremit Kadın Platformu açıklamasında, siyasi iktidarın söylemleriyle bu tür canilere cesaret verdiği iddia edildi. Narin’in ailesinin uzun süredir siyasi iktidar ile bağlantılı olduğu yönündeki ifadeler eleştirilerek, olayla ilgili soruşturmaya neden yayın yasağı getirildiği sorusu gündeme getirildi. 

Basın açıklaması sırasında “Yasta değil isyandayız”, “Tarikatlar kapatılsın”, “Tarikat siyaset bu bir cinayet”, “Narin’in hesabı sorulacak” gibi sloganlar atıldı. Eylem oturma eylemi ve şiirler okunarak sonlandırıldı.