Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'nde meydana gelen patlamada 43 işçinin hayatını kaybettiği olayın duruşması devam ediyor. Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve hayatını kaybedenlerin yakınları katılıyor. Tanıkların ifadelerine göre, faciada ilk müdahaleyi yapan maden işçisi Hasan Özkanca, madende üretim baskısı olduğunu söyledi.
KAZADAN SONRA EĞİTİMLER SIKLAŞMIŞ
- Mahkeme, Bartın Adliyesi'nde özel olarak oluşturulan salonda gerçekleşiyor ve geniş güvenlik önlemleri alınmış durumda.
- Maden işçisi Murat Kahraman, olaydan sonra -350 kotuna inerek kurtarma çalışmalarına katıldığını ifade etti. Mahkeme Başkanının "Üretim baskısı var mıydı?" sorusuna, "İllaki oluyordu, özellikle yardım kömürü için üretim baskısı vardı" cevabını verdi.
- Maden mühendisi Mehmet Sait Gürses, iş güvenliği uzmanıyken eksiklikleri rapor ettiği için görev değişikliği yapılarak cezalandırıldığını belirtti. Gürses, daha önce çalıştığı yerdeki eksiklikleri rapor ettiği için Amasra'ya görevlendirildiğini söyledi.
- Nezaretçi Hasan Özkanca, patlama sırasında -250 kotunda çalıştığını ve patlama anında kuvvetli basınç geldiğini, ardından tozun geldiğini ifade etti. Özkanca, facia sonrasında müdahale ettiği arkadaşlarının durumunu anlatarak, uyuşukluk ve halsizlik hissettiğini belirtti.
- Hasan Özkanca, pratik olarak iki yıldır maske eğitimi verilmediğini ve kazadan sonra eğitimlerin sıklaştığını ifade etti.
NE OLMUŞTU?
- Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı.
- Soruşturma kapsamında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir ve diğer şüpheliler hakkında "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan dava açılmıştı.
- İddianamede, tutuklu sanıklar hakkında toplamda 844 yıl 16 aydan 1062 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diğer tutuklu sanıklar ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor.
- Mahkeme heyeti, daha önceki duruşmalarda bazı sanıkları adli kontrol şartıyla serbest bırakmıştı.