EKONOMİ

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Gerekli Şartlar Neler? 2024 Maaşları…

Ambulans şoförü olma şartları devlet ve özel sektör hastanelerine göre değişiklik gösteriyor. Ambulans şoförü nasıl olunur yanıtlıyoruz! İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Ambulans şoförlüğü, gerek kamu gerekse de özel sektörde maaş seviyesi iyi olan en saygın mesleklerden birisi olarak görülüyor. Özellikle kariyerine yeni yön veren kişiler, ambulans şoförü nasıl olunur sorusuna yanıt ararken, gerekli olan şartları özel ve kamu sektörü için sıralıyoruz. Ambulans şoförlüğü hakkında tüm merak edilenler…

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?

Ambulans şoförü olmak istiyorum diyen binlerce kişi, bu mesleğe nasıl dahil olabileceklerini araştırıyor. Gerekli olan yaş, sağlık ve eğitim şartına ek olarak ehliyet şartına dair detayları da sizlerle paylaşıyoruz. Ambulans şoförü nasıl olunur sorusunu yanıtlarken kamu ve özel sektör için farklı şartların bulunduğunu belirtmek gerekiyor.

Nasıl ambulans şoförü olunur sorusuna yanıt arıyorsanız, özel sektörde şartların eğitim, yaş, deneyim, kurs – sertifika ve ehliyet özelinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Devlette ambulans şoförü nasıl olunur sorusunun yanıtı ise bunlara ek olarak KPSS puan şartı ve Sağlık Bakanlığı’nın alım ilanlarında belirlediği özel şartları belirtebiliriz.

Şimdi bu detayları inceleyelim…

1- Devlette Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?

Ambulans şoförlüğü için aranan şartlar, devlet hastaneleri için daha kapsamlıdır. Çünkü Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde kadrolu olarak görev yapan ambulans şoförleri, doğrudan devlet memuru olarak görülürler. Peki, devlette – kamuda ambulans şoförü nasıl olunur? İşte yanıtı…

Devlette ambulans şoförü olmak için gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Sağlık Bakanlığı ambulans şoförü alımı ilanlarında belirlenen yaş, sağlık ve diğer şartların yerine getirilmesi gerekir.
  • Bununla birlikte adayların en az lise mezunu olması gerekiyor. KPSS Ortaöğretim puanıyla başvuracak adaylar B, C, D sınıfı sürücü belgeleriyle (6506, 6510, 6514) nitelik kodlarıyla başvuru yapabilir. KPSS Önlisans puanıyla başvuracak adaylar ise 3188 ya da 6514 nitelik kodlarından birisine sahip olması gerekiyor.
  • KPSS puan şartı alım ilanına göre değişmekle birlikte 60 baraj puanı şeklinde uygulanır.

Devlette ambulans şoförü nasıl olunur sorusuna yanıt arayanlar için Sağlık Bakanlığı’nın kabul ettiği ehliyet detaylarını şu şekilde paylaşabiliriz:

İstenilen Yeni Sürücü Belgesi

Eski Sürücü Belgesiyle Tercihte Bulunabilecekler

Yeni Sürücü Belgesiyle Tercihte Bulunabilecekler

B Sınıfı Sürücü Belgesi

B, C, D, E sınıfı ehliyetlerden herhangi birisine sahip olanlar.

B, BE, C1, C, C1E, CE, D1, D1E, DE, D sınıfı ehliyetlerden herhangi birisine sahip olanlar.

C Sınıfı Sürücü Belgesi

C, D, E sınıfı ehliyetlerden herhangi birisine sahip olanlar.

C, CE sınıfı ehliyetlerden herhangi birisine sahip olanlar.

D Sınıfı Sürücü Belgesi

E sınıfı ehliyete sahip olanlar.

D, DE sınıfı ehliyetlerden herhangi birisine sahip olanlar.

2- Özelde Nasıl Ambulans Şoförü Olunur?

Ambulans şoförü nasıl olunur sorusunun özel sektör sağlık kuruluşları için geçerli olan yanıtı daha farklıdır. Özelde ambulans şoförü olmak için gerekli şartlar deneyimden eğitim seviyesine, mesleki becerilerden yaş şartına kadar pek çok detayı içerebilmektedir.

Özelde ambulans şoförü olmak için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Özel sektörde ambulans şoförü olmak için gerekli ilk şart, eğitim şartıdır. Acil tıp teknisyenliği gibi sağlık bölümlerinden mezun olan adaylar daha avantajlıdır.
  • Daha önce uzun araç kullanmış, en az B sınıfı ehliyete sahip olunması gerekmektedir.
  • Sağlık Bakanlığı onaylı İlk Yardım Sertifikası olan kişiler, işe alım noktasında daha avantajlıdır.
  • Bunun dışında 112 acil ambulans şoförü nasıl olunur sorusunun yanıtı yaş, sağlık, adli sicil kaydının temiz olması, mesleki becerilere sahip olunması gibi şartlarla gerçekleşecektir.  

Ambulans Şoförü Olmak İçin Gereken Şartlar

Ambulans şoförü nasıl olunur sorusunu ayrıntılı bir şekilde yanıtladıktan sonra, şimdi gerekli şartları özet bir şekilde sizlerle paylaşalım.

Ambulans şoförlüğü için aranan şartlar özel ve kamu hastaneleri için değişiklik gösterse de, ortak noktaları da bulunmaktadır. Bu noktada aşağıdaki şartların her iki sektör de aranacağını ve farklılıklarını şu şekilde belirtebiliriz:

  • Ambulans şoförü olmak için gerekli olan şartlardan ilki en az B sınıfı ehliyete sahip olmaktır. Özel sektörde daha önce uzun araç kullanan deneyimli kişiler, işe alım noktasında öne çıkar.
  • Kamuda ambulans şoförü olmak için ayrıca KPSS Ortaöğretim ya da KPSS Önlisans puan şartı aranabilir. Bunun dışında kamu haklarından mahrum olmama, sağlığının görevini yapmaya elverişli olması, askerlikle ilişiği olmaması vb. şartlar aranabilir.
  • Özel sektörde Sağlık Bakanlığı onaylı İlk Yardım Sertifikası vb. sertifikalar işinize yarayacaktır.
  • Ambulans şoförü olmak için gereken şartlardan bir diğeri her iki sektör için de 18 yaşından büyük olma şartıdır.

Ambulans Şoförü Nedir?

Ambulans şoförü nasıl olunur sorusunu yanıtladıktan sonra, şimdi mesleğin tanımına ilişkin bilgileri aktaralım. Ambulans şoförü nedir? İşte yanıtı…

Ambulans şoförü, acil hastaların hastanelere sevk edilmesini sağlayan ambulans araçlarını en etkili ve doğru şekilde kullanan kişidir. Ambulans şoförleri, yaptıkları işle alakalı olarak özel eğitim alır ve aynı zamanda sağlık konularında da bilgilidir.

Araç içerisindeki kişilerin canını tehlikeye atmadan en kısa süre içerisinde hedef noktaya ulaşma amacında olan ambulans şoförleri, ileri sürüş tekniklerinin yanı sıra, ilk yardım tekniklerine de hakimdir.

Ambulans Şoförü Ne İş Yapar?

Ambulans şoförü nasıl olunur sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladık. Şimdi kısaca bu görevlilerin ne iş yaptıklarına dair bilgileri aktaralım.

Ambulans şoförünün görevleri şu şekildedir:

  • Alınan ihbar ya da çağrı doğrultusunda ambulans aracını her zaman hazır halde bulundurmak,
  • Gerekli zaman dilimlerinde işaret lambalarını yakarak hedefe en kısa süre içerisinde kimsenin canını tehlikeye atmadan varmak,
  • Alınan çağrılarla birlikte ambulans personellerini ilgili alana kısa sürede götürmek,
  • Ambulans ve içerisindeki ekipmanların temizliğini gerçekleştirmek,
  • Şehir planı ya da haritalardan alınacak destekle çağrı gelen adrese en kısa sürede gitmek,
  • Bir sonraki çağrı ve görev için hazır bulunmak,
  • Merkezde bulunması gereken malzemelerin kontrolünü ve teminini sağlamak,
  • Aracın rutin bakımını yaptırmak.

Ambulans Şoförü Maaşları 2024

Ambulans şoförü nasıl olunur sorusuna yanıt arayan birçok kişi, aynı zamanda özel ve kamu hastanelerinde çalışan personellerin ne kadar maaş aldığını araştırıyor. Ambulans şoförleri ne kadar maaş alır sorusunu detaylı bir şekilde yanıtlayalım.

Ambulans şoförü maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Özel Hastaneler: 25.000 TL – 42.500 TL
  • Devlet Hastaneleri: 40.000 TL – 45.000 TL

Sıkça Sorulan Sorular

Ambulans şoförü nasıl olunur sorusuyla birlikte merak edilen diğer soruları yanıtlıyoruz:

1- Ambulans şoförlüğü yaş sınırı kaç?

Ambulans şoförlüğü için 18 yaşından büyük olmak gerekir. Üst sınır olmamakla birlikte genellikle 45 yaşından büyük kişiler özel sektör için tercih edilmemektedir.

2- Ambulans şoförü olmak için nereye başvurulur?

Ambulans şoförü olmak için başvuru yerleri kamu ve özel sektör için değişiklik gösterir. Özel hastanelere başvuru yapmak için kurum web sitesi, kariyer siteleri ve İŞKUR tercih edilebilir. Kamuda ambulans şoförü olmak için başvurular Sağlık Bakanlığı’nın alım ilanına göre e-Devlet üzerinden yapılır.

Ambulans şoförü nasıl olunur sorusu haricinde merak edilen diğer sorular için yorumlar bölümünü kullanabilir, ayrıca tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.