GÜNDEM

Antalya'da felsefe kongresi

Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlamaları kapsamında, Türkiye Felsefe Kurumu ile Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından ülke çapında ilk kez, 'Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Felsefe' başlıklı ulusal kongre düzenlendi.

Abone Ol

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in de açılışına katıldığı kongrede bir çok değerli isim de yer aldı.

Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye'de Felsefe Kongresi, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Atalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi'nin açılış konuşmalarıyla başladı. 

Kuçuradi Türkiye'de felsefenin gelişimiyle ilgili şunları söyledi: "Cumhuriyet’in kuruluşundan da önce ortaöğretim programında felsefe dersine yer veren sayısı fazla olmayan ülkelerden biri olmamıza rağmen –son yıllarda da ortaöğretim programında iki felsefe dersi vardır–, 1960’lı yılların neredeyse sonlarına kadar, Türkiye’de biri İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde, diğeri de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde olmak üzere iki Felsefe Bölümü vardı. Üçüncüsü, Hacettepe’de, 1969 yılında kuruldu. Bugün ise, YÖK’ün verilerine göre, 66 üniversitemizde Felsefe Bölümü vardır.

Felsefe yayınları ve Hasan Âli Yücel’in birçok dünya klasiklerini Türkçeye kazandırılmasından sonra gitgide artan –bazan da problemli olan– felsefe eserlerinin çevirilerinin gitgide artması; belirli konular ve filozoflar üzerine çalışma yapan toplulukların çoğalması; bazıları amacına ulaşabilecek şekilde yapılan, birçoğu ise modadan dolayı düzenlenen “çocuklar için felsefe” çalışmalarının yaygınlaşması dikkat çekicidir. Böylece 1974 yılında Türkiye Felsefe Kurumunu kurarken koyduğumuz amaçlardan biri olan “Türkiye’de Felsefeyi Üniversitelerin dört duvarı dışına çıkarmak” amacı gerçekleşmiştir, diyebiliriz. 

Şimdi sıra, felsefe severlerin, okuduklarının-dinlediklerinin arasındaki nitelik farklarını görebilecek gözü kazanabilmelerine yardımcı olmak.    
Düşünce dünyasında bir amacın gerçekleşmesi uzun zaman alıyor ve inat istiyor (sebat dememek için, inat diyorum)."

HABER: ELİF ŞAHİN HAMİDİ