Haber/Sabri Kırdar

Antalya’da yeni bir Hidro Elektrik Santrali yapımı için proje hazırlandı. Doyuran Enerji tarafından  kurulacak olan HES Antalya’nın doğal güzellikleriyle meşhur ve aynı zamanda dünyanın en önemli kaya tırmanış merkezlerinden olan Geyikbayırı Mahallesi sınırları içinde bulunan Doyuran Deresi üzerine yapılacak. Proje için 08 Ekim 2024 günü ÇED toplantısı yapılacak.

Geyikbayırı’na yapılacak olan HES projesine yurttaşlar tepkili. Geyikbayırı’ın da HES istemediklerini dile getiren yurttaşlar HES’in mahalleyi susuz bırakacağını ve doğaya zarar vereceğini dile getiriyor.

6025958323561545687

DAHA ÖNCEDE MADEN OCAĞI YAPILMAK İSTENDİ

Geyikbayırı Mahallesi HES’den önce de maden ocağı tehdidiyle yüz yüze kaldı, 2015 yılında 67 hektar alanda maden ocağı açılmak istenmişti. Mahalle halkı maden ocağına karşı mücadele başlatarak, davalar açmıştı. Mahalle halkının mücadelesi sonucu maden ocağı projesi iptal edilmişti. Mahalle sakinleri maden ocağına karşı direndikleri gibi HES’e karşı da mücadele edeceklerini belirtiyor. Antalyalı doğa ve yaşam savunucularını destek bekliyor.

ANTALYA YILLARDIR HES’LERE KARŞI DİRENMEYE ÇALIŞIYOR

Antalyalılar yıllardır HES’lere karşı doğasını ve yaşam alanlarını korumaya çalışıyor. Bunun en bilinen örnekleri Ahmetler Köyü, Alakır, Gümüşdamla, Sülekler ve Köprüçay. Bu mücadeleler de köylüler başı çekiyor. Bu mücadelelerin bazıları başarılı olurken bazıları ise HES’e yenik düştü.

SADECE HES DEĞİL MADEN OCAKLARI DA ANTALYA’NIN DOĞASINI TAHRİP EDİYOR

Antalya sadece HES’lere karşı değil maden ocaklarına karşı da büyük bir mücadele veriyor. Antalya’nın dağları maden ocakları tarafından talan ediliyor. HES’ten kurtulanların karşısına bu sefer maden ocakları dikiliyor. Tarım ve Turizm kenti olan Antalya’da sayıları binleri bulan maden ruhsatları var. Finike’de 350 Gündoğmuş ilçesinde ise 1000’nin üzerinde maden ruhsatı verildiği biliniyor.

HEM DOĞA HEM TARİH HEM DE İNSAN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Antalya’da yapılan, yapılacak olan HES ve maden ocakları hem doğayı hem de tarihi tehdit ediyor. Yapılan bu projelerle doğaya dönüşü olmayan zararlar veriliyor biyolojik zenginlik yok ediliyor. Özellikle maden ocakları ve mermer ocaklarının yarattığı kirlilik insan sağlığını tehdit ediyor.