Japonya'da yapılan araştırma, gece uykusundan önce diş fırçalamayı ihmal etmenin kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koydu. News Medical'ın haberine göre, diş fırçalama sıklığı ile kalp rahatsızlığı riski arasındaki ilişkiye odaklanan araştırmanın sonuçları yayımlandı. Araştırma kapsamında 2013-2016 arasında Japonya'daki Osaka Üniversitesi Hastanesinde yatan hastalardan 1675 kişi seçildi.

Diş Sağlığı Kalp Ilişkisi

DÖRT GRUP İNCELENDİ

Katılımcılar, dişlerini sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa fırçalayanlar, dişlerini yalnızca geceleri fırçalayanlar, dişlerini yalnızca sabahları fırçalayanlar ve dişlerini hiç fırçalamayanlar olarak dört gruba ayrıldı. Araştırmacılar, katılımcıların yaşını, cinsiyetini, sigara içme geçmişini de göz önünde bulundurdu. Ayrıca katılımcıların sağlık kayıtları dört bağımsız araştırmacı tarafından geriye dönük olarak incelendi.

DİŞLERİ GÜNDE İKİ KEZ FIRÇALAMININ ÖNEMİ 

Araştırmada, kalp yetmezliği, kalp ritmi bozukluğu, kalp krizi, göğüs ağrısı ve ameliyat gerektiren kalp kapağı ve aort hastalıkları gibi kardiyovasküler hastalıklara odaklanıldı. Dişlerini günde iki kez fırçalayanlar ve sadece geceleri fırçalayanların, kardiyovasküler hastalıklarda hayatta kalma (tahmini) oranlarının, hiç fırçalamayanlara kıyasla önemli ölçüde yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırmanın bulguları, dişleri yalnızca sabahları fırçalamanın yetersiz ve geceleri fırçalamanın sağlık açısından önemli olduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçları "Scientific Reports" dergisinde yayımlandı. 

Daha önce de İskoçya'da 11 bin yetişkin üzerinde yapılan çalışmada benzer sonuçlar elde edilmiş ve veriler, diş eti hastalıklarıyla kalp sorunları arasındaki ilişkiyi doğrulamıştı.  Araştırmacılar kötü ağız sağlığının doğrudan kalp hastalığına mı yol açtığını, yoksa riske işaret eden bir bulgu mu olduğunu anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyor. Ağız ve dişetleri de dahil olmak üzere vücuttaki iltihaplanmaların, kalp krizine yol açabilecek kalp tıkanmalarına neden olduğu biliniyordu.

Ağız Ve Diş SalığıAĞIZ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI

Ağız ve diş sağlığı için uzmanlar günde 2 kere 5’er dakika süre ayırmayı öneriyor. Böylece hem ağız sağlığı, hem de vücut sağlığını koruma altına almak mümkün. Kalpten mide ve sindirim sistemine kadar tüm vücudu etkileyen diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına karşı dişlerin düzenli fırçalanması tavsiye ediliyor. Ağız kokusu diş sağlığı ile yakından ilgilidir. Koku yayan bakterilerin büyük çoğunluğu dil sırtında bulunuyor. Bu nedenle dişler fırçalanırken, dilin de temizlenmesi önem taşıyor. Özellikle kullanılan diş fırçası diş etlerini de tahriş etmemesine özen gösterilmesi önemli. Bunun için fırça başının küçük, kıllarının seyrek ve uçlarının yuvarlatılmış olması gerekiyor. Öte yandan diş ipi kullanımı ağız, dolayısıyla vücut sağlığı korunmasının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.İdeal olanın diş fırçası ve diş ipinin birlikte kullanmak olduğu vurgulanıyor. 

Kaynak: aa