DÜNYA

Araştırma: İklim değişikliği ABD'deki kasırgaların yol açtığı hasarı arttırdı

Imperial College London tarafından yayınlanan çalışma; Florida'da sadece iki hafta içinde meydana gelen iki büyük kasırganın yüzlerce kişinin ölümüne ve yüzlerce milyar dolarlık toplam ekonomik zarara yol açmasında, insan kaynaklı iklim değişikliğinin önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Abone Ol

Milton kasırgası, Helene Kasırgası'nın Florida Big Bend'i vurarak en az 232 kişinin ölümüne yol açmasından sadece iki hafta sonra meydana geldi. Imperial College London tarafından yayınlanan çalışmaya göre, iklim değişikiliği olmasaydı, Kategori 3 olarak gerçekleşen Milton kasırgasının aslında daha zayıf olan Kategori 2 bir kasırga olacaktı.

Araştırmaya göre, Milton ve Helene'nin Florida'da yol açtığı hasarın neredeyse yarısının arkasında iklim değişikliği var.

Araştırmacılar, Florida'daki Helene ve Milton kasırgalarının yol açtığı doğrudan ekonomik kayıplara iklim değişikliğinin katkısını tahmin ederek, eylemsizliğin yıkıcı maliyetini ortaya koyuyor.

İki hızlı etki ilişkilendirme çalışması, insan kaynaklı iklim değişikliğinin Florida'da arka arkaya meydana gelen Helene ve Milton kasırgalarıyla bağlantılı doğrudan ekonomik zararların neredeyse yarısına neden olduğunu ortaya koydu.

Imperial College London'daki araştırmacılar tarafından yapılan yenilikçi analiz, öncelikle fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan iklim değişikliğinin, Sunshine State olarak adlandırılan bölgedeki her iki kasırganın maliyetine milyarlarca dolar eklediğini ortaya koyuyor.

Çalışmalar, Paris Anlaşması eşiği olan 1,5°C'nin altındaki ısınmaya rağmen iklim değişikliğinin ekonomilere nasıl zarar verdiğinin altını çiziyor.

Londra Imperial College Grantham Enstitüsü - İklim Değişikliği ve Çevre Direktörü Profesör Ralf Toumi şunları söyledi:

“Artık elimizde iklim değişikliği konusunda eylemsizliğin maliyetinin çok yüksek olduğunu gösteren yeni araçlar var.

Her bir derecelik ısınmayla birlikte Milton ve Helene Kasırgaları gibi aşırı hava olayları daha güçlü hale gelecek ve daha fazla hasara yol açacaktır.

Bu çalışma, iklim değişikliğinin önemli olmadığını ya da başa çıkılamayacak kadar pahalı olduğunu düşünen herkes için bir uyandırma çağrısı olmalıdır - dünyanın emisyonları azaltması ne kadar uzun sürerse, aşırı hava olayları da o kadar maliyetli hale gelecektir.”

Meksika Körfezi'ndeki ılık deniz sıcaklıklarının etkisiyle hızla şiddetlenen Milton Kasırgası, Çarşamba akşamı Florida'nın Sarasota İlçesi'ndeki Siesta Key yakınlarında Kategori 3 kasırga olarak karaya ulaşmadan önce güç dalgalanmaları yaşadı.

Milton, Helene Kasırgası'nın Florida Big Bend'i vurmasından ve ABD'nin güneydoğusunu kasıp kavurarak en az 232 kişinin ölümüne yol açmasından sadece iki hafta sonra meydana geldi.

Güçlü Rüzgarlar İncelendi

Araştırmacılar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin kasırgaların yol açtığı ekonomik zararları nasıl etkilediğini anlamak için öncelikle kasırgaların güçlü rüzgârlarını inceledi. Imperial College Fırtına Modeli 'ni (IRIS) kullanarak iklim değişikliğinin Helene'in karaya ulaştığı andaki rüzgar hızını yaklaşık 13 mil/saat ya da %11, Milton'ınkini ise yaklaşık 11 mil/saat ya da %10 artırdığını belirlediler. Bu, iklim değişikiliğinin olmadığı bir dünyada, Katogori 3 olarak gerçekleşen Milton kasırgasının aslında daha zayıf olan Kategori 2 bir kasırga olarak karaya çıkacağı anlamına geliyor.

Araştırmacılar daha sonra bu rüzgar hızı değişimini, daha önce yayınlanmış bir hasar fonksiyonunu ve maruz kalınan değere ilişkin verileri kullanarak Helene'nin neden olduğu ekonomik zararların yüzde 44'ünün ve Milton'ın neden olduğu ekonomik zararların %45'inin iklim değişikliğine atfedilebileceğini tahmin ettiler. > Gökhan Biçici: Buradan hareketle, iklim değişikliğinin Florida eyaletinde Helene ve Milton Kasırgaları ile bağlantılı olarak evler ve diğer binalar gibi varlıklara verilen doğrudan ekonomik zararların neredeyse yarısına neden olduğu tahmin ediliyor.

Kategoriler Arttıkça Zararlar 4 Kat Arttı

Bu bulgu, hava olaylarının yoğunluğundaki görünüşte küçük değişikliklerin zararlarda nasıl dramatik artışlara yol açabileceğini vurguluyor; NOAA'ya göre, kasırga yoğunluğundaki her kategori artışı, ABD'deki zararların yaklaşık dört kat artmasına neden oluyor.

Hasar fonksiyonu Florida'da beklenen kasırga kayıplarının basitleştirilmesi olduğundan, bir dizi faktör bulguya belirsizlik katarken, araştırmacılar analizin kasırgaların gerçek maliyetini muhtemelen hafife aldığını çünkü kayıp üretkenlik ve kötüleşen sağlık sonuçları gibi uzun süreli ekonomik etkileri yakalamadığını söylüyorlar.

Araştırmacılar daha genel olarak, fosil yakıt emisyonlarının iklimi ısıtmasıyla birlikte aşırı hava koşullarının maliyetinin arttığını vurguluyor. Bu yıl yayınlanan bir çalışmaya göre, ısınmanın 3°C'ye ulaşması halinde, iklim etkileri gayrisafi yurtiçi hasılayı küresel olarak %10 oranında azaltabilir, ancak ısınma 1,5°C ile sınırlandırılırsa, kayıpların yaklaşık üçte ikisi önlenebilir.

İklim değişikliğinin Florida'daki Helene ve Milton Kasırgaları üzerindeki etkisini araştıran hızlı analiz, Imperial College Fırtına Modelini (IRIS) geliştiren Imperial College London'dan Profesör Ralf Toumi ve Dr. Nathan Sparks tarafından gerçekleştirildi.

Bu çalışmalar, Grantham Enstitüsü tarafından küresel çapta meydana gelen aşırı hava olaylarının ekonomik zararlar ve can kayıpları gibi etkileri üzerine hızlı ilişkilendirme çalışmaları üretecek daha büyük bir girişimin parçası olarak yayınlanan ilk çalışmalardır.

Imperial College London Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Nathan Sparks, şunları söyledi:

“Kasırga rüzgarlarındaki küçük değişiklikler bile hasarlarda büyük artışlara neden olabilir.

“İşte bu nedenle bu tür etki ilişkilendirme çalışmaları çok önemlidir - insanların iklim değişikliğinin halihazırda büyük bir yıkıcı etkiye sahip olduğunu anlamalarına yardımcı olurlar.”

Grantham Enstitüsü - İklim Değişikliği ve Çevre, Imperial College London Araştırma Görevlisi Dr. Emily Theokritoff, şunları söyledi:

“İklim değişikliğinin zararlara doğrudan katkısının tahmini, Florida'nın Helene ve Milton Kasırgaları için ne kadar ödeyeceğinin sadece küçük bir görüntüsüdür.

Verimlilik kaybından sağlık sistemlerinin zorlanmasına ve hasar gören altyapıya kadar, ekonomik etkiler yıllarca hissedilecek.”

"İklim Değişikliğiyle Yoksulluk Artıyor"

Imperial College London'da World Weather Attribution'ın kurucularından Dr. Friederike Otto, şunları söyledi:

“İklim değişikliği nedeniyle neredeyse herkes daha da yoksullaşıyor. Bu analiz, fosil yakıtları yakmayı durdurmadaki başarısızlığımızın şimdiden inanılmaz ekonomik kayıplara yol açtığını açıkça gösteriyor.

Etki ilişkilendirmesi hala genç ve gelişmekte olan bir araştırma alanıdır, ancak iklim değişikliğinin neden olduğu ekonomik kayıpların daha iyi tahmin edilmesine şiddetle ihtiyaç vardır - bu tahminler insanların iklim değişikliğiyle mücadelenin önemini anlamalarına yardımcı olacak ve büyük karbon kirleticilerini sorumlu tutmanın yolunu açacaktır.”

IRIS Nedir?

Imperial College Fırtına Modeli (IRIS), bilim insanlarının ve kamuoyunun zarar verici bir tropikal siklon olasılığını anlamalarına yardımcı olan yenilikçi bir projedir.

İklim değişikliği ve tropikal siklonlar (kasırga veya tayfun olarak da adlandırılır) üzerine yapılan araştırmalar için bir dönüm noktasıdır, çünkü çoğu iklim modeli güçlü rüzgarları yönlendiren küçük ölçekli süreçleri simüle etmekte zorlanır ve sigorta endüstrisi tarafından geliştirilen fırtına modelleri halka açık değildir. Sonuç olarak, iklim değişikliği ve tropikal siklon rüzgarları üzerine çok az sayıda ilişkilendirme çalışması yayınlanmıştır.

Milyonlarca sentetik fırtına izi kullanan yenilikçi IRIS yöntemi, araştırmacıların en çok zarar veren kasırga, fırtına ve tayfunlardaki değişiklikleri hızla araştırmasına ve bunları risk altındaki topluluklarla paylaşmasına olanak tanıyor.