İzmir Bergama ilçesinde Agrobay Seracılık’ta çalışırken Tarım İşçileri Sendikası’na (Tarım-Sen) üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, ilk kazanımlarını elde etti. Tarım-Sen yayınladığı açıklamada, Ağustos ayı maaşlarının ve yıllık izinlerin ödendiği belirtildi. Yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin 7 ayı aşkın süredir direnişte olan Agrobay işçileri 18 Mart’a Ankara’ya yürüyüş kararı aldı. Çeşitli siyasi parti temsilcileri ile görüşen işçileri dün akşam kazanım elde ettiklerin açıkladı. 

Tarım-Sen yaptığı yazılı açıklama da, Agrobay Seracılık’ta sendikalarına üye oldukları iççin Ağustos ayı maaşları, izin-mesai hakları ve tazminatı verilmeden ve kod46 ile işten atılan işçilerin haklarını almaya yönelik başlattıkları direniş yedi ayı aşkın bir süredir devam ettiği belirtildi. Açıklamada, “Bugüne kadar çok çeşitli girişimlerimiz olmasına rağmen Agrobay ile herhangi bir muhataplık kuramamış, bize verilen çeşitli sözler olmasına rağmen haklarımızı alamamıştık. Bu sebeple, son çaremiz olarak 18 Mart 2024 tarihinde Bergama’dan Ankara’ya doğru bir yürüyüş başlattık. 25 Mart 2024 tarihinde Ankara’ya ulaşan yürüyüş heyetimiz burada Çalışma Bakanlığı ve siyasi partilerin genel başkan yardımcıları düzeyinde birer görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelere bağlı olarak Agrobay işletmesi işçilerin avukatı ile şirketin avukatının görüşmesi ve bir mutabakat yapılması yönünde adım attı. İşçilerin alacaklarına dair hesaplama tablosunu şirkete ilettik ve böylece müzakere zeminimiz başlamış oldu” ifadeleri yer aldı. 

'HAKLARIMIZIN BİR KISMINI ÖDEDİLER'

Gelinen aşamada, işçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri ödendiği ifadelerinin yer aldığı açıklama da, “Agrobay işçileri aylarca yoksulluk, işsizlik, kimsesizlik gibi sorunlarla; fiziksel ve yargısal zor mekanizmalarıyla boğuşmasına rağmen mücadele direncini sürdürmüş, haysiyetli duruşlarından taviz vermemiştir. Aylarca süren bir direniş ve bitti denilen, olmaz denilen, verilmez denilen yerde büyük bir ısrar ve iradeyle, kolektif çaba ve emeğimizle bu mücadeleyi var ettik. İşçilerin sürdürdükleri kararlı mücadele, kamuoyunun bu mücadeleyi sahiplenmesi ve desteklemesiyle birlikte haklarımızın ilk bölümünü aldı.”

Elde ettikleri kazanımın Agrobay işçilerinin ilk kazanımı olduğu ve bu kazanımların önemli ve tarihi olduğu belirtilerek mücadelenin süreceği mesajı verildi.