İstanbul Bebek semtindeki Taps Restaurant, tabaklarda kalan yiyeceklerin sokak hayvanlarına verilmesini sağlamak amacıyla duyarlı bir projeyle örnek bir uygulama başlattı. 4 Ekim, Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle bu projeye daha yakından bakmak istedik.

Sokak hayvanlarının özellikle kış koşullarda beslenmede büyük sorun yaşadıkları ve çok sayıda hayvanın bu nedenle hayatını kaybettiği biliniyor. Bu noktada İstanbul Bebek'te başlatılan bir proje Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında ilgimizi çekti. Projeyi başlatan Bebek'te bulunan Taps Restaurant ve amacı tabaklarda kalan yiyeceklerin sokak hayvanlarına verilmesini sağlamak. Tabaklarda kalan yemekleri sokak hayvanlarına verilmesini sağlamak amacıyla başlatılan proje kapsamında tasarlanan amerikan servisleri, özel kesim hatları sayesinde müşterilerin kendi tabaklarındaki artan yemekleri hemen paketleyebileceği ve israfı önleyebileceği bir dostluk kutusuna dönüştürülebiliyor. hayvan-haklari-haberi-1_site

Özel paketler sayesinde müşterilerin kendisi de artan yiyecekleri hayvanlara verebiliyor 

Böylece müşteriler bitiremedikleri yemekleri yanlarına alıp sokak hayvanlarına verirken, restoranda bırakılan paketler de hayvan barınaklarına gönderiliyor. Önceden yemek artıklarının işletme tarafından mama kaplarıyla sokak hayvanlarına verildiğini belirten Taps Bebek Müşteri İlişkileri ve Marka Yönetimi sorumlusu Gizem Esendemir, hayvan sevgisinin artmasıyla insanların sokak hayvanları için bir şeyler yapmak üzere seferber olmaya başladıklarını, kendilerinin de insanların bu isteklerinden yola çıkarak katılımı teşvik etmek amacıyla bu projeyi oluşturduklarını anlattı.

hayvan-haklari-haberi-2_site

"Müşteriler projeden çok memnun"

Tavuk ve et ağırlıklı menüye sahip olan bir restoran olarak hizmet veren bir işletme olduğu için normalde tabaklarda çok fazla artık yemek kalabildiğiniz belirten Esendemir, müşterilerin masaya oturdukları anda servislerin dikkatlerini çektiğini, servis elemanlarının tabakları kaldırmak için masaya geldiklerinde projeyi anlattıklarını ve müşterilerin de bu projeden oldukça memnun kalarak katılım gösterdiklerini anlattı. Buna göre on günlük sürede iki bin beş yüz kişinin Taps Bebek’te Bi’ Kutu Dostluk projesine dahil oldu ve Projeye ait video internette büyük iki gün içerisinde yaklaşık 113.330 gösterim elde etti. Esendemir, müşterilerinin projeye verdiği destekten çok memnun olduklarını, Felis Ödülleri’ne de aday olan bu proje ile verilmek istenen mesajın yerine ulaştığını ve uygulamanın aynı heyecanla devam etmesini umduklarını ifade ediyor.

"Yağı az olmak şartıyla protein karbonhidrat karışımı gıda artıkları sokak hayvanlarına verilebilir"

Lokantada kalan yemeklerin sokak hayvanlarına verilmesi sokak hayvanlarının sağlığı açısından doğru mu diye bir soru da aklımıza takıldı. Bu merakımızı da Vetkadıköy Veteriner Sağlık Merkezi’nden Veteriner Hekim A. Umut Eke giderdi. Eke, sokak hayvanlarının soğuk kış aylarında vücut ısılarını korumak için daha fazla enerjiye dolayısıyla da daha fazla gıdaya ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Sokak hayvanlarının etçil beslenmek zorunda olduklarını ancak karbonhidrat ve yağa da ihtiyaçları olduğunu belirten Eke, mutfaklarda pişen yemeklerin protein, karbonhidrat, yağ dengesinin normalde hayvanlar için uygun olmadığını ve kaliteli kuru mamanın daha sağlıklı olduğunu ancak sokak hayvanlarının ev hayvanlarından çok daha dirençli olduğunu, dolayısıyla yağı az olmak şartıyla protein karbonhidrat karışımı gıda artıklarının sokak hayvanlarına rahatlıkla verilebileceğini belirtiyor. Sindirim sisteminde batma, delme gibi sorunlar yaşanmaması için verilen etin mutlaka kemiğinden sıyrılmış olması gerektiğini vurgulayan Eke, yavru hayvanlara direk süt verilmemesi, bire bir oranında suyla karıştırılarak verilmesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunuyor.

hayvan-haklari-haberi-6

5199'a göre Belediyeler hayvan beslemeye elverişli besin maddelerinin toplanmasıyla ilgili tedbir almakla yükümlü 

Hayvanları Koruma Günü'nde mercek altına aldığımız bu proje aslında tek tek kurumların, işletmelerin inisiyatifine ve olanaklarına da bağımlı bir durum değil. Bu uygulamanın yaygınlaşması çok zor değil çünkü 5199 sayılı Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği kapsamında belediyeler bu konuda yükümlü kılınmış durumda. Bu yönetmelik kapsamında belediyeler sahipsiz hayvanların beslenmesi amacıyla, bölgesinde bulunan lokanta, işyeri ve fabrikaların sahiplerinin uygun görmesi halinde işletmelerinde ve mutfaklarında oluşan hayvan beslemeye elverişli besin maddelerinin toplanmasıyla ilgili hususlarda gerekli tedbirleri almakla yükümlü. İşyeri sahibi olarak bağlı olduğunuz belediyeden gıda artıklarınızın barınak ve sokak hayvanlarına ulaştırılmasını talep edebilirsiniz.

dokuz8HABER/ Duygu Buğa-Pınar Demircan