Türkiye'de son yıllarda aşı karşıtlığı ciddi boyutlara ulaştı. Korona salgını döneminde bu durum daha da arttı. Aileler, tıbbi, kültürel ve dini sebeplerle çocuklarına aşı yaptırmaktan kaçınıyor. Uzmanlar, Sağlık Bakanlığı'nı aşıyla önlenebilir hastalıkların salgına dönüşme riski konusunda uyarıyor. Özellikle kızamık ve boğmaca vakalarındaki artış endişe verici.

DİYARBAKIR'DA BOĞMACA TEHLİKESİ

ArtıGerçek'ten Müzeyyen Yüce'nin haberine göre; Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Recep Koç, Diyarbakır'da boğmaca vakalarının arttığını ve bebek ölümlerine yol açtığını belirtti. Koç, "Şu an salgın aşamasında diyemeyiz, fakat önlem alınmazsa salgına dönüşebilir" dedi. Kızamık ve boğmaca vakalarının artışının temel sebebinin yükselen aşı tereddüdü olduğuna dikkat çeken Koç, COVID-19 salgını sonrası aşıya olan güvenin daha da azaldığını vurguladı.

AŞILAMA ORANI DÜŞÜYOR

Aşılama oranlarının yüzde 95’in altına düşmemesi gerektiğini belirten Koç, aşılama oranlarının düşmesi durumunda hastalıkların yayılabileceğine dikkat çekti. "2013 yılında 20 bin olan aşı reddi, bugün 100 binin üzerinde. İstanbul’da yaklaşık 15 bin aşı reddi var," dedi.

SIĞINMACILAR VE MEVSİMLİK İŞÇİLER DE ETKİLİ

Koç, aşı reddinin yanı sıra, sığınmacılar ve mevsimlik işçilerin adres değişikliklerinin de aşılama oranlarını düşürdüğünü söyledi. "İlk aşısını yaptığımız birçok çocuğu sonraki aşı randevusunda bulamıyoruz. Aşısız çocuklar yıllar geçtikçe artıyor," dedi.

"KIZAMIK VE BOĞMACADAN ÇOCUK KAYBEDİYORSAK BAKANLIK UTANMALI"

Sağlık sisteminin "hastalandır, tedavi et" mantığıyla çalıştığını belirten Koç, koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. "Bugün kızamık ve boğmaca yüzünden çocuk kaybediyorsak, Sağlık Bakanlığı utanmalı," dedi.

YETİŞKİNLERE BOĞMACA AŞISI YAPILMIYOR

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı, aşı reddinin önüne geçilmesi gerektiğini ve Sağlık Bakanlığı'nın acil önlem alması gerektiğini söyledi. Kırımlı, gebelere ve yetişkinlere Tetanoz-Difteri-Boğmaca aşısının yapılması gerektiğini belirtti. Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Baran ise kentte son bir ayda 10’un üzerinde boğmaca vakası görüldüğünü ve üç bebeğin öldüğünü açıkladı. Baran, "Boğmaca vakalarının artışı Sağlık Bakanlığı tarafından araştırılmalı," dedi.