Haber: Selma Kara
Kayseri’de geçen Cumartesi günü Millet İttifakı’nın mitingi yapıldı. Çok sayıda kişinin ifadelerine göre 1974’te Ecevit’in katıldığı mitingden sonra bu denli katılımlı bir CHP mitingi söz konusu olmadı.
Mitingde her ne kadar yalnızca CHP seçmeni olmasa da, katılım muhalefeti de şaşırttı. Katılım rakamı Emniyet verilerine göre, 50 bin metrekare alanda 25 bin, gazetecilere göre ortalama 40 bin, Millet İttifakının ortak listesindeki CHP 1. sıra Milletvekili Adayı Aşkın Genç’e göre de 100 binin altında değil.
Ancak anlaşılan o ki, Emniyet verileri baz alındığında bile Kayseri’de Millet İttifakına teveccüh fazla ve bu uzun zamandır görülmeyen bir tablo.
Kayseri’de 12 yıl boyunca gazetecilik yaptığım dönemden duyduğum sözlerdir; “Kayserili işini bilir”, “Kayseri şemşamer (ayçiçeği) mezheplidir”.
İkincisini Kenan Evren’in bir Kayseri ziyaretinde söylediği rivayet edilir. Her ikisinde de anlatılmak istenen, Kayseri’nin seçim öncesinde havayı iyi teneffüs ettiği, ona göre konumladığıdır.
Kayseri ve Konya gibi şehirler de, seçimlerin genel manzarasını göstermesi bakımından önemsenir. 1974’ten bu yana Kayseri’de bu denli büyük bir katılımın olmaması da bu bağlamda dikkate alınmalıdır.
MİTİNG ALANININ BÜYÜKLÜĞÜ NE KADAR?
Miting alanı büyüklüğü Emniyet’ten aldığım bilgilere göre; Sivas, İstasyon, Düvenönü caddelerine kadar genişletildiğinde 100 bin metrekareye ulaşabiliyor. Onun dışında kalan Cumhuriyet Meydanı alanı ise 40- 50 bin metrekare arasında. Kayserili tarih araştırmacısı Kadir Dayıoğlu da, brüt alanın 40 – 50 bin metrekare arasında olduğunu, net alanın ise 30 bin metrekareyi ancak bulduğunu ifade etmiş bir yazısında. Öte yandan kentte gazetecilik yapan Azim Deniz’e göre ise brüt alan, hemen yanındaki emekliler parkını da içine alacak biçimde yaklaşık 18 bin 409 metrekare, net alan ise 10 bin 57 metrekare.
Rakamlar her ne olursa olsun, CHP’nin 49 yıldan bu yana, büyüklüğü bir türlü netleştiremeyen Cumhuriyet Meydanı’nı bu denli dolduramadığı aşikar.
Peki, İttifakın ilk sıradaki CHP milletvekili adayı Aşkın Genç bu konuda neler söyleyecek?
Söyleşiye geçmeden önce Aşkın Genç ile ilgili bir bilgi vermem gerekirse; Genç ailesi kökenden CHP’li bir aile. Kayseri’nin Sarız ilçesinden, Alevi kökenli bir aile olan Genç ailesinin geçmişte de CHP’de önemli hizmetleri var. Aşkın Genç bir iş insanı ve çevresinde de sevilen bir isim. Yıllardır adı milletvekili listelerinde gündeme gelir ama bugüne kadar seçilebileceği bir yerde olmadı. Kayseri listesini CHP kanadından Veli Ağbaba’nın hazırladığı biliniyor. Dolayısıyla Aşkın Genç adı da, Veli Ağbaba’nın önerisi doğrultusunda ilk sırada yer alıyor. Ancak Kayseri’de, özellikle Sarız civarında Aşkın Genç’in karşılığı olduğu da biliniyor.
Şimdi sözü Aşkın Genç’e bırakalım…
Nasıl gidiyor Kayseri?
Yaklaşık 3 hafta oldu aday listemiz açıklanalı ve çok güzel bir süreç geçiriyoruz. Uzun yıllardır siyasetin içinde olan bir aileyiz, son 50 yıldır partinin çeşitli kademelerinde görevler yaptık. Dolayısıyla partinin içinden geldiğimiz için parti çok mutlu oldu. Uzun yıllardır böyle bir tercih kullanmamıştı genel merkez. Dolayısıyla taban, parti, seçmenler mutlu olunca o çok güzel bir sinerji yarattı. İş ve spor dünyasından geliyor olmamız ve Kayseri’de tanınıyor olmamızı da ekleyince, çok ciddi bir kabul gördük. “Aşkın bizim çocuğumuz, Aşkın yapar.” şeklinde çok ciddi kabul gördük. Saadet Partisinden ikinci sıradaki arkadaşımız da çok uygun. Temiz bir ticareti var. Sahada da bunun yansımasını görüyoruz, anketlerde de.
Anketlerde ne söylüyor?
Adaylıklarımızın açıklandığı ilk hafta bize gelen anketlerde yüzde 21’lerdeydik ama geçen hafta yapılan anketlerde yüzde 24’ü gördük. O da bize 3 milletvekilini gösteriyor, yapılan miting de çok başarılı geçti.
“1974’TEN SONRAKİ EN BÜYÜK MİTİNGİ YAPTIK”
O mitingden önceki 2 gece uyumadı. 1974’den sonraki en büyük mitingi yaptık. Taşıma yok, insanlar gönüllü gelmişler, Genel Başkan havaalanından gelene kadar sevgi seliyle karşılandı. Genel Başkanımız Kayseri için çok güzel bir konuşma yaptı; Kayseri’nin ekonomiden gerekli payı almadığı, vergilerinin karşılığını almadığı, en çok icra dosyasının olduğu illerinin başında geliyor Kayseri. Hızlı tren yok, otoban yok. Cumhurbaşkanı, başbakan verdi Kayseri, bu kadar mı zor. Kayseri nüfus olarak büyüdü ama ekonomik olarak çok da büyümedi. Konya ve Denizli’nin önündeydik, şimdi gerisine düştük. Kayseri’yi sadaka toplumuna dönüştürdüler. Genel Başkanımız bunlara değindi. Sinan Ateş olayıyla ilgili de çok sayıda pankart açıldı Kayseri’de.
“SAHADA EKONOMİK SIKINTILAR GÜNDEMDE”
Sahada ne söylüyor insanlar? Hangi sorunlar gündemde?
Sahada ekonomik sıkıntılar, mutfak, pazarlar çok gündemde. Pazarda soğanın kilosu 25 Lira’ya düşmüş, sevinecek miyiz, 25 Lira olabilir mi soğanın kilosu… Bir demet maydanoz 10 TL. En önemli şey de liyakatsizlik; KPSS konusu. Gencecik insanlar evlenmişler, halâ sınava giriyorlar. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı da aynı şeyi söylüyor ama keşke daha önce söyleseydi. 20 yıl boyunca uğranan haksızlığı ne yapacaksınız? Bunlar çok karşımıza çıkıyor, emekliler geçinemediklerini söylüyor.
“HDP’YE GÖNÜL VERENLERİN BİZE OY VERECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”
Peki, HDP konusu?
Tek tük de ola bu soru geliyor bize. Biz de kendilerine HDP farklı bir ittifakta biz başka ittifaktayız diye anlatıyoruz. Biz onların, Kürt kardeşlerimizin oylarına talibiz. Sayın Cumhurbaşkanı Doğu, Güneydoğu’nun oylarına talip olmuyor mu? Sandıktan çıkmak için Genel Başkanımızın da Kürt kardeşlerimizin oyuna ihtiyacı var. Ben HDP’ye gönül vermiş olanların CHP’ye, bize oy vereceklerini düşünmüyorum. Onlar kendi partilerine oy vereceklerdir. Ama biz cumhurbaşkanlığında her kesim için oy istemeye talibiz. Bizim HDP ile bir işbirliğimiz olmaz ama en doğal hakkımız oylarını talep etmek.
İkna edebiliyor musunuz peki bu söylemlerinizle seçmeni?
Bazılarını ikna ediyoruz, bazılarını edemiyoruz.
KAYSERİ’DE 88 BİN GENÇ İLK KEZ OY KULLANACAK
Bunun dışında herhangi bir eleştiri var mı?
Hayır, bu da eleştiri değil de anlamaya çalışıyorlar. Çok A Haber, çok ATV izleniyor. Bir olgu var, bir algı var, biz algı ile mücadele etmeye çalışıyoruz ama mücadele ediyoruz. Gençlere çok iş düşüyor. Bu yıl Kayseri’de 88 bin gencimiz ilk kez oy kullanacak. Onlar ciddi şekilde seçimin kaderini değiştirecek.
Gençlerin teveccühü nasıl peki?
Çok iyi ‘gençlerin aşkı Aşkın Genç’. Onlar bana böyle bir şarkı yapmışlar. Mesela miting alanında da söylediler. Öyle bir şarkı var; ‘Aşkın olayım’. Aramız çok iyi, ben onlarla buluşuyorum. Akşamları bir araya geliyoruz, ben onların yurtlarına gidiyorum. Yurt problemleri var, geçinemiyorlar, depremzedelere yurtlar verildi, çocuklar çıkmak zorunda kaldı. Ev kiraları çok yüksek, çocuklar zaten o kiraları veremiyor. Ama depremzedelere de diyecek bir şeyimiz yok. Ama çocuklar çok dertli; gelecek kaygıları yüksek. Gelecekleri çalındı yavrularımın. Biz onların bu ülkede geleceklerini aramalarını istiyoruz. Biz yavrularımızı ülkemizde değerlendireceğiz.
“LİSTEMİZ ÇOK İYİ”
Kayseri seçmeni listenizi nasıl buldu?
Kayseri muhafazakar seçmenin olduğu bir şehir. Biz burada geçmişte çok ciddi seçim zaferleri yaşadık. 89’da Büyükşehir Belediyesi dahil, belediyelerin çoğunu aldık. 77’de 3 milletvekili çıkardık. Kayseri’nin aslında sol potansiyeli çok güçlüdür. Ama ne yazık ki 94’ten bu yana bu şehri bir görüş yönetiyor; Fazilet ile Şükrü Karatepe ile başlayan ve AKP ile devam eden. Ama şimdi onun kırıldığını görüyoruz. Listemiz de çok güzel. Saadet Partisinden Mahmut Arıkan Bey, diğer arkadaşlarımız çok iyi. Liste çok iyi. Bizim parti dışarıdan geleni kolay kabul ediyor. Biz geçmişte MHP’ye de destek verdik baraj altında kalmaması için. İYİ Parti’ye destek verdik. Şimdi o arkadaşlarımız da sahada uyumlu çalışıyorlar.
Sosyal medyadan, ‘CHP’li seçmen Saadet’e de mi oy verecek?’ şeklinde bazı sitemler okudum.
Mutlaka beklentisi olanlar vardır ama bunlar cılız sesler. Ancak seçime yakın oylar yerine gidiyor. Memleket Partisi biraz yukarı gibi görünüyordu, aşağı indi ibreler mesela. Oylar yerine gidiyor, seçmenler görüyorlar. Özellikle gençler, bizler onları apolitik olarak görüyoruz ama onlar çok iyi görüyor manzarayı. AKP’ye kusursuz, şartsız bağlı olan bir kesim var ama gençler bu yorumlardan etkilenmiyor. Onlar çağdaş, ilerici, adaletin, özgürlüğün olduğu bir Türkiye istiyorlar.
“BU KADAR KATILIM OLACAĞINI TAHMİN ETMİYORDUM”
Mitingde siz bekliyor muydunuz bu kadar katılım?
Bu derece olmasa da çok ilgi olacağını tahmin ediyordum. Bir gün öncesinden Sayın Erdoğan Toprak beni aradı nasıl olacak diye, ben de her şey güzel olacak dedim ve öyle de oldu. Nitekim çok keyifli gittiler. Belki onun keyfi ile de İzmir’i duman ettiler. Kayseri ve Konya mitingleri her zaman önemlidir. Kaldı ki Cumhuriyet Meydanını doldurmak her babayiğidin harcı değildir. Her partilinin korkulu rüyasıdır o meydanı doldurabilmek.
Size göre rakam değildi?
Ben 100 binin altında olduğunu düşünmüyorum. Çok diri, çok canlı bir kalabalıktı.
“DEVLETİN, BELEDİYELERİN İMKANLARI İLE BAYRAK ÇALIŞMASI YAPIYORLAR”
Bir hafta öncesinde İYİ Parti mitinginde AK Parti’nin çadırları kaldırmadığına dair yorumlar dinledim. Sizin mitinginizde böyle bir durum yaşandı mı?
Çadır alanları bizde de kaldırılmadı. Biz Vali Bey ile görüşmüştük bu konuyu. Sağ olsunlar bayrakları kaldırdılar ama çadır alanlarını bıraktılar. Seçmenimiz de, biz de çalışmalarımızda sürekli bir baskı içindeyiz. Siz de görüyorsunuz, tüm direkler tüm bayraklar tüm ağaçlar Cumhur İttifakının bayrakları ile donanmış durumda.
Mitingden önce durum nasıldı?
Cumartesi gününden önce de aşırı bir AKP ağırlığı vardı burada. Belediyenin, devletin tüm imkanları kullanıldı. Direkleri, ağaçları öyle donatmak kolay mı? Bunun bütçesi nereden geliyor, finansmanı nereden geliyor, kulağımıza bir sürü şey geliyor. Yazık bu ülkenin parasına, kul hakkı var onda. Hem hangi çağda yaşıyoruz; bu kadar bayrak, bu kadar kağıt, bu kadar israf. İnsanlar telefonunda her şeyi görüyorlar, her eve girmiş durumda bunlar. Bu kadar geride bir anlayışla siyaset yapmayı çok doğru bulmuyorum. Yazık, israf, çevre kirliliği israfı.
“KAYSERİ İTHAL ADAYI BENİMSEMEZ”
Cumhur İttifakı’nın listeleri seçmende karşılık buldu mu size göre?
Cumhur İttifakı’nın listelerini değerlendirmek bana düşmez. Ben sadece şunu söylemek istiyorum; Kayseri ithal adayı benimsemez. Dışarıdan gelen adayı çok benimsemez. Kayseri ulaşabileceği insanı ister. Biz geçmişte CHP, SHP olarak bunun sıkıntısını çok yaşamıştık.
Hulusi Akar ithal aday mı sizce?
Kayserili ama burada yaşamayan birisi. Onun konumu farklı şu anda, Milli Savunma Bakanımız. Ne derece Kayseri’ye hizmetleri olur, ne derece Kayseri’nin sorunlarından haberdar onu bilemiyorum. Ben doğduğumdan beri burada yaşıyorum, Kayseri sanayisine iş yapıyorum, ailem burada, çocuklarım burada, her şeyim burada. Kayseri’nin her türlü sorununa vakıfım. Ama Sayın Akar’ın Kayseri’deki sorunlara ne kadar vakıf olduğunu bilmiyorum. Zannediyorum seçilir o da, birinci sıra. O ve biz ne kadar sorunlara vakıf olacağız hep beraber göreceğiz seçimlerden sonra.
HULUSİ AKAR ZİYARETİ HAKKINDA…
Sizi ziyaret etti, buna dair neler söyleyeceksiniz?
Bize ziyareti çok güzel bir şey. Biz her zaman sevgi, diyalog ve kardeşlik dilinin açık olmasını istiyoruz. Çok güzel sohbetimiz oldu, Ramazan’dı bir şey ikram edemedik. Nitekim dedik, Ramazan’da misafir ağırlamak kolaydır alacağımız olsun dedik. En sonunda o da birinci sıra ben de birinci sıra adayı olunca iyi olan kazansın dedik. Biz kendisine saygı duyuyoruz. Ardından biz de gitmeyi düşündük ancak programlarımız çakıştı. Bayramda gitmeyi arzu ederdik, bunlar nezaket çerçevesinde olması gereken şeyler. Seçimler biter, dostluk devam eder. Biz her kesimle diyaloğa açığız. Benim taahhüdüm var, iktidarı ile muhalefetiyle hep birlikte Kayseri’nin sorunları ile ilgileneceğiz. Biz onlardan görmedik bunu ama biz şimdi yapacağız.
Aynı gün Tomarza ziyaretinde aksi yönde söylemleri oldu Sayın Hulusi Akar’ın.
Orada değildim ama basına yansıyanı okudum. ‘Zamanı gelecek, vur de vuralım, öl de ölelim’. Oradaki atmosferi bilemiyorum ama bu dilin kullanılmasını çok doğru bulmuyorum. O daha sonra açıkladı zannediyorum, terör anlamında ifade ettim diye ama bu dönemde toplumu gerecek şeylerden uzak durmak gerekiyor.
“MİTİNGİ İZLERKEN ÇOK GURURLANDIM”
Aşkın Genç ile söyleşi esnasında, Kocasinan Belediyesi’nin ilk belediye başkanı CHP’li Ali İhsan Alçı da oradaydı. Kendisini, Nagehan Alçı’dan tanıyabilirsiniz, ki Nagehan Alçı yeğeni olur. 1989’da Kayseri Büyükşehir statüsüne kavuşturulduğunda, kurulan Kocasinan ve Melikgazi Belediyeleri için seçim yapılır. Ali İhsan Alçı yüzde 24 ile, rekor bir oyla Kocasinan Belediyesi’nin ilk başkanı olur. Ama ortada fiziken bir belediye yoktur, kendisine bir dosya verilir. Belediye’nin binası, asfalt tesisleri ve çok sayıda tesisini yaptıran da Ali İhsan Alçı’dır. Ancak görev süresi dolduğunda belediye binası henüz bittiği için, tekrar seçilemediğinden dolayı koltuğuna oturamadan kendinden sonraki adaya devreder. Ali İhsan Alçı, Kayseri’de CHP içerisinde önemli isimlerden biri. Onun, gurur duyduğunu söylediği mitinge dair yorumları ise şöyle:
“Mitingi izlerken parti adına gururlandım. 1974’ten sonra ben böyle bir kalabalığa şahit olamadım. Ecevit’in yıldızının parladığı dönemlerdi. Zaten o seçimlerde Ecevit iktidara geldi. Uzun yıllardır tek milletvekili çıkarabiliyorduk ama bu katılımla en az 3 milletvekili çıkarabiliriz diye düşünüyorum. Belki de oy rakamına şaşıracağız hepimiz. Ben bu mitingdeki katılıma da şaşırdım, gururlandım. Kayseri’den sonra Gündoğdu Meydanı’nda da insan seli vardı. Çok gururlandım. Partimiz çok iyi bir noktaya geldi, değişim kesinlikle olur.”
#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu