Türkiye Mağaracılık Federasyonu, X hesabından İnkese Mağarası'na ve içerisindeki canlılara verilen zararı açıkladı.

Federasyon, ATV'nin Kuruluş Osman dizisi ekibinin yemek artıklarını mağaraya bıraktığını fotoğraflarıyla gösterdi. Ekibin dizi çekimi için yaktığı meşaleler de yarasaları Kış Uykusu'ndan uyandırıp mağarayı terk etmesi neden olduğu bildirildi.

Nalburunlu yarasaların nesli tükenme tehlikesi olduğunu belirten federasyon, hayatlarının da tehlikeye atıldığı ifade etti. Mağaradaki su kaynaklarının yer altı sularına karıştığına da belirten federasyon, atıkların halk sağlığını da tehdit edebilecek boyutta olduğunu dile getirdi. Bern Sözleşmesi gereği koruma altında olduğu belirtilen mağaradaki doğa katliamını federasyon şöyle anlattı:

"İnkese Mağarasında, dizi çekimleri için, mağaraya, içerideki canlılara ve yeraltı su sistemine büyük zarar verildiği ortaya çıktı.

Bırakılan çöpler, yerlerinden oynatılan kayaların yanında, yarasaların da kış uykusundan uyanıp mağarayı terk ettiği gözlemlendi.

Mağaradaki Yarasalar, Türkiye'nin imzaladığı Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında. Dizi çekimi sırasında mağara içinde ateş yakılması sonucu kış uykusundan erken uyanıp mağarayı terk eden, türleri tehlike altında olan nalburunlu yarasaların hayatı tehlikeye girmiş oldu.

Mağaralar aynı zamanda yeraltı sularına açılan kapılar. Mağara içindeki atıklar, yeraltı sularına karışıp çevre yerleşimlerde halk sağlığını tehdit edebiliyor.

Mağaracılık Federasyonu olarak yapım şirketleri ve yerel yönetimlerden gerekli hassasiyetleri göstermelerini rica ediyoruz. İnkese Mağarasının koruma altına alınması için girişimlerimize devam edeceğiz."

İnkese'de Doğa Katliamı

Türkiye Mağaracılık Federasyo'nu Paylaştı