Otomotiv şirketlerinin hisseleri yüzde 0,5 artarken, telekomünikasyon ve madencilik şirketlerinin hisseleri yüzde 1,1, petrol ve doğalgaz şirketlerinin hisseleri ise 1 değer kaybetti.

Norveçli petrol ve doğalgaz şirketi Equinor’un hisseleri geçen yıl enerji fiyatlarında görülen normalleşmenin ardından hissedarlara nakit ödemelerini azaltacağını açıklamasının ardından yüzde 7,7 değer yitirdi.

Alman tank malzemeleri üreticisi Renk hisseleri ise Frankfurt Borsası’nda halka arzının ardından günü değer kazanarak tamamladı.

Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,23 değer kaybederek 485,63 puana geriledi.

Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,65 düşerek 16.921,96 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,36 değer kaybıyla 7.611,26 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,45 gerileyerek 30.976,02 puana indi.

İngiltere’de ise FTSE 100 endeksi yüzde 0,68 azalarak 7.628,75 puana geriledi.

Avro/dolar paritesi, TSİ 20.35 itibarıyla yüzde 0,06’lık artışla 1,076 seviyesinde bulunuyor.

İngiltere’de konut fiyatlarında ocakta son bir yılın en büyük artışı görüldü.

Halifax Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, ülkede konut fiyatları ocakta aylık bazda yüzde 1,3 arttı ve üst üste dördüncü ayda da yükselişini sürdürdü.

Ortalama konut fiyatında bu dönemde yıllık bazda yüzde 2,5 ile Ocak 2023'ten beri görülen en büyük artış kaydedildi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Sarah Breeden ise ülkede politika faizinin artırılmasına ihtiyaç duyulabileceğine ilişkin endişelerinin azaldığını belirtti.

İngiltere’de enflasyonun, 2022 yılının ekim ayında yüzde 11 ile zirve seviyesini gördükten sonra geçen yılın aralık ayında yüzde 4 seviyesine gerilediğini kaydeden Breeden, "Akaryakıt, temel gıdalar ve hizmetler alanındaki fiyatlarda yaşanan genel düşüş, doğru yolda ilerlediğimizin işareti." ifadesini kullandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İngiliz bankalarının karlılığının halen güçlü seviyede olduğunu bildirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, İngiliz bankalarının bu yıl güçlü bir performans sergilemesinin beklendiği belirtildi.

Almanya'nın sanayi üretimi, aralıkta aylık bazda yüzde 1,6 ile beklentilerden fazla azaldı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Aralık 2023 sanayi üretimine ilişkin öncü verileri yayımladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, aralıkta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 düşerken, piyasa beklentisi yüzde 0,4 gerileme olacağı yönündeydi.

Böylece, Almanya'da sanayi üretimi art arda 7 ay geriledi.

ABD Ticaret Bakanlığı, Aralık 2023'e ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkenin dış ticaret açığı geçen yılın son ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 artışla 62,2 milyar dolara çıktı.

Piyasa beklentilerine neredeyse paralel gerçekleşen dış ticaret açığının, bu dönemde 62 milyar dolar seviyesinde olması öngörülüyordu.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, hafta başında yaptığı açıklamada faiz indirimlerine başlamak için doğru zamanı seçmeye çalıştıklarını belirterek, dikkatli hareket edeceklerini ifade etmişti.

Powell, CBS televizyonunda yayınlanan "60 Dakika" programında, "Faiz oranlarını düşürmeye başlamak gibi çok önemli bir adımı atmadan önce biraz daha güven istiyoruz." ifadesini kullanmıştı.(AA)