Geçtiğimiz hafta Rus enerji, şirketi Gazprom'un Avrupa'ya gaz akışını yüzde 60 oranındaq kısması, Avrupa ülkelerinde kış için endişe yarattı. Alternatif çözüm yolları arayan Avrupa, yeniden kömüre yönelmeyi gündeme aldı.

Rusya, Avrupa'nın doğal gaz krizi için yalnızca kendisini suçlayabileceğini açıkladı. Batı devletleri Ukrayna'yı işgali nedeniyle hem önemli bir doğal gaz kaynağı hem de başlıca buğday ihracatçılarından olan Rusya'ya bir dizi yaptırım uygulamıştı.

ALMANYA'DAN KÖMÜR ADIMI

Cumhuriyet'in haberine göre, gaz depolama seviyelerini yükseltmeye yönelik planları ile ilgili açıklama yapan Almanya, kullanımını kademeli olarak durdurmayı hedeflediği kömür enerjisi ile çalışan santrallerin de yeniden kullanıma açılabileceğini belirtti.

Almanya Ekonomi Bakanlığı, gaz arzının kritik seviyelere gerilemesi durumunda kömür enerjisi ile çalışan santrallerin kullanıma açılmasının kapasiteyi 10 gigavat artırılabileceğini açıkladı. Bu girişim kapsamında bir mevzuat 8 Temmuz'da parlamentoya sunulacak.

YÜKSEK ENFLASYONLA GELEN KRİZ

Enerji krizi riskinin ardından elektrik faturaları ve gıda fiyatlarındaki yüksek enflasyon ile mücadele eden Avrupa ülkelerinin karşı karşıya kaldığı zorluklara bir yenisi eklenmiş oldu. Almanya ve İtalya Rus doğalgazına en bağımlı ülkeler olma özelliğini taşırken, diğer Avrupa ülkeleri de artan talep karşısında düşük arz sorunu ile karşı karşıya kalmış durumda. Avrupa'da normalde yılın bu döneminde talepte artış görülmüyor, ancak kıtayı etkisi altına alan sıcak hava dalgası klima kullanımını artırdı.