KÜLTÜR & SANAT

Aydın Orak’ın ‘Ölü Arının İğnesi’ Altın Koza Film Festivali’ne seçildi

31'inci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde bu yıl ilki düzenlenecek Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo Yarışması’nın finalistleri açıklandı. 53 başvurunun olduğu yarışmada 7 senaryo, Anna Maria Aslanoğlu, Mine Söğüt ve Seren Yüce’den oluşan jürinin karşısına çıkacak.

Abone Ol

Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde bu yıl ilki düzenlenecek Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo Yarışması’nın finalistleri belli oldu.

7 senaryo yarışacak

Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü gibi yazarların doğduğu topraklara saygı duruşunda bulunan ve edebiyatın güçlü eserlerini perdeye taşımaya teşvik etmek için düzenlenen yarışmaya toplam 53 proje başvurdu. Film eleştirmeni, senarist ve senaryo danışmanı Burak Göral, yazar ve senarist Doğu Yücel ile yönetmen ve senarist Nazlı Elif Durlu’dan oluşan ön jüri, 7 senaryoyu finalist olarak belirledi.

Şükran Yiğit’in aynı adlı kendi romanından uyarladığı “Burası Radyo Şarampol”, Berrin Kırımlıoğlu’nun “Elsa’nın Sevdiği Biri” adlı öyküsünden Çiğdem Sezgin ve Gül Gürsoy’un senaryosunu yazdığı “Elveda Mona Lisa”, Nisa Yıldırım’ın aynı adlı kendi romanından uyarladığı “Epidemik Eros: Paşa Gönül İsyanı”, Faruk Nafız Duman’ın aynı adlı romanından Ramin Matin’in senaryosunu yazdığı “Köpekler İçin Gece Müziği”, Aydın Orak’ın aynı adlı kendi öyküsünden uyarladığı “Ölü Arının İğnesi”, Hakan Bıçakcı’nın aynı adlı romanından Barış Kefeli, Hakan Bıçakcı ve Nükhet Taneri’nin senaryosunu yazdığı “Uyku Sersemi” ve Murat Saraçoğlu’nun aynı adlı kendi romanından uyarladığı “Ve Bir Pars Hüzünle Kaybolur” senaryoları finalist olarak belirlendi.

Kazanan projeler 28 Eylül’de belli olacak

Yapımcı Anna Maria Aslanoğlu, yazar Mine Söğüt ve yönetmen Seren Yüce’nin ana jüriliğinde gerçekleşecek yarışmada, En İyi Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo Ödülü ile Jüri Özel Ödülü olmak üzere toplam iki projeye ödül verilecek. Yarışmanın kazananları ise 28 Eylül Cumartesi akşamı gerçekleşecek Büyük Ödül Töreni’nde açıklanacak.

Ölü Arının İğnesi", Yusuf'un hukuk alanındaki başarılarının gölgesinde yaşadığı trajik bir olayın etrafında şekillenen bir dramı anlatıyor.

Ters dönmüş ölü bir arı. Hiç hareket etmiyor. Yukarı doğru dimdik uzanan iğnesi tehlikeli görünüyor. Bir süre öylece kaldıktan sonra iğnesini belli belirsiz kıpırdatıyor. Yusuf birden rüyasından uyanıyor.”
 Uzun yıllardır tiyatro sahnesi ve sinema perdesinde öyküler anlatan Aydın Orak, bu sefer hayatı boyunca yaşayıp biriktirdiklerinden damıtarak kaleme aldığı öykülerini edebi dille anlatıyor.
 
"Ölü Arının İğnesi", insan doğasının karmaşıklığını, trajediden sonra gelen içsel dönüşümü ve umutla yeniden doğma sürecini işleyen öykülerle okuyucuyu soluksuz bir keşif ve derin bir yolculuğa çıkarıyor.

Aydın Orak,gazeteci, yönetmen ve çevirmen..

Aralarında Gogol, İbsen, Yaşar Kemal, Haşmet Zeybek olmak üzere birçok yazarın oyununu çevirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi- Sahne Sanatları ve Performans Bölümünü terk etti.

“Asasız Musa” uzun metraj filmi Türkiye’de vizyona girdi. Birçok ulusal ve uluslararası film festivaline katıldı. Ödüller aldı.

Yönettiği film ve oyunlarla Türkiye, İsveç, Norveç, Danimarka, Belçika, Almanya, Fransa, İsviçre, Kanada, Avusturya ve Avustralya’da önemli festival ve turnelere katıldı. İskenderiye Uluslararası Film Festivali, Adana Uluslararası Film Festivali, Antakya Film Festivali gibi festivallerde jüri üyeliği yaptı. Direklerarası Tiyatro Ödüllerince Yılın

Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü. Şiir, çeviri ve araştırma alanlarında beş tane kitabı yayınladı. Onlarca tiyatro oyununda oyunculuk, yönetmenlik ve çevirmenlik yaptı. Yaşar Kemal Efsanesi filmi Adana Altın Koza Film Festivali’ndeki dünya prömiyeri sonrası birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde gösterildi. Türkiye’de sinemalara girdi.

En son filmi “Sabırsızlık Zamanı” ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden iki ödül aldı. Dünya prömiyerini Varşova International Film Festivali’nde ardından Glasgow ve Sofia İnternational Film Festivallerinde yarıştı. Hakkında dünya basınında önemli makaleler yayımlandı.