GÜNDEM

AYM, KHK'lıların tazminat talebini engelleyen düzenlemeyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınıp başka bir KHK ile görevine iade edilen kişilerin tazminat talebinde bulunmalarını engelleyen düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Abone Ol

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Danıştay 5. Dairesi, 7098 sayılı Kanun'un 2. maddesinin ilgili fıkrasının iptali için başvuruda bulundu. Söz konusu kural, KHK ile görevine son verilip daha sonra iade edilen kişilerin tazminat talebinde bulunamayacağını öngörüyordu.

Başvuruda, kamu görevine iade edilen kişilerin hukuka aykırı bir şekilde görevden alındıkları ve bu nedenle maddi ve manevi zararlarının karşılanması gerektiği belirtildi. Bu kişilere tazminat hakkı tanınmamasının Anayasa'ya aykırı olduğu vurgulandı.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi oy birliğiyle iptal etti. Kararın gerekçesinde, daha önce benzer bir düzenlemenin 2022 yılında da iptal edildiği hatırlatılarak, bu düzenlemenin de devletin, kişilerin haklarına yönelik ihlalleri karşılayacak etkili bir giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüne aykırı olduğu belirtildi.