Haber: Atilla Yoğurtçu

CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaparak insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Yahşi, Türkiye'nin insan hakları karnesinin utanç verici bir tablo sunduğunu belirtti ve temel hak ihlallerinin hem dünya genelinde hem de Türkiye’de giderek arttığını vurguladı. 

İnsan Haklarında Alarm Veren Rakamlar


Yahşi, Türkiye'deki insan hakları ihlallerine dair çarpıcı veriler paylaştı: 

2023 yılında 2.319 yaşam hakkı ihlali meydana geldi. Bu ihlallerin 138’i çocukları kapsıyor. 

TÜİK verilerine göre, güvenlik birimlerine başvuran çocuk mağdurların yaklaşık %12’si cinsel istismara uğradı. Bu, yaklaşık 29 bin çocuğa denk geliyor. 

2022’den bu yana en az 133 çocuk ev içi şiddet veya şüpheli ölümler sonucu hayatını kaybetti. 

FISA Çocuk Hakları Merkezi raporuna göre, 2024’ün ilk altı ayında 343 çocuk önlenebilir sebeplerle yaşamını yitirdi.


Kadına Şiddet ve Kadın Cinayetleri Karanlık Tabloyu Derinleştiriyor


Kadına şiddet konusunda da Türkiye'nin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Yahşi, şunları söyledi: 

Türkiye, %32 ile OECD ülkeleri arasında partner şiddetinde ilk sırada yer alıyor. 

2024’ün ilk 10 ayında 359 kadın cinayeti işlendi. Sadece Ekim ayında 48 kadın cinayeti gerçekleşti. 

Balıkesir’de ise son bir yılda 6 kadın erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti.


Adalet ve Özgürlükler Geri Planda


Basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi alanlarda Türkiye'nin giderek kötüleşen bir performans sergilediğini belirten Yahşi, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün basın özgürlüğü endeksinde Türkiye'nin 180 ülke arasında 165. sırada olduğunu hatırlattı. Ayrıca, ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk ve hukukun üstünlüğü konularında yaşanan sorunların, tek adam rejiminin otoriter ve antidemokratik politikalarının bir sonucu olduğunu ifade etti. 

Kadın Mitinginin 105. Yılı Anıldı


Ayşe Pınar Yahşi, açıklamasında 10 Aralık tarihinin Türkiye kadın hareketi açısından da önemli bir gün olduğunu vurguladı. 1919 yılında Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti'nin düzenlediği ve Türkiye’nin ilk kadın mitingi olarak tarihe geçen eylemi anarak, direnişin simgesi kadınları saygıyla andı. 

"Eşit ve Özgür Bir Türkiye İçin Mücadeleye Devam Edeceğiz"
Yahşi, Türkiye’nin daha demokratik, insan haklarına saygılı bir yapıya kavuşması için mücadeleye devam edeceklerini belirterek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı'nda, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü adına yaraşır şekilde kutlayacağımız eşit ve özgür bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz."