EMEK DÜNYASI

Bağımsız Maden İş'e üye Fernas maden işçilerinin "toplu ölüm riski var" eylemi 50'inci gününde

Koç Holding önünde bir araya gelen sendikalar, Fernas Madencilik'le ortaklığı bulunan Koç Holding’i sorumluluk almaya çağırmak için oturma eylemine başladı.

Abone Ol

Haber: Fatoş Erdoğan

Fernas Maden İşçileri, bir daha 301 olmasın diye direniyor. Ölmemek için Ankarara'da direnen madencilere İstanbul’da destek eylemi.

 AKP’li Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik’te çalışan Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi 50 gündür devam ediyor. Soma'dan Ankara'ya 301 kilometreyi çıplak ayakla yürüyen, ölmemek için işten kaçınma hakkını kullanan Bağımsız Maden İş Sendikası’na üye Fernas Maden İşçileri 13 gündür hakları için Kurtuluş Parkı'nda nöbet tutuyor. Direnişin 50. gününde Enerji Bakanlığı'na yürümek isteteyen Fernas işçilerine polis müdahale etti. Kurtuluş Parkı'nda barikatların önüne uzanan Fernas Maden İşçileri'nin direnişi devam ediyor.

AKP Batman vekili Ferhat Nasıroğlu Koç Holding’in madencilikte ortağı

Ankara’da direnişe devam eden madencilere destek için Koç Holding’i sorumluluk almaya çağıran sendikalar, Nakkaştepe’de bulunan Koç Holding önünde sabaha kadar oturma eylemine başladı.

Yerin yedi kat altından gelen 26  Ağustos'tan bu yana direnişte olan işçilerin, çoğu 2014'te 301 madencinin hayatını kaybettiği ocaktan sağ kurtulan işçiler.

Madenciler Ankara’da nöbetlerini sürdürürken, Fernas işçisinin yanında olan sendikalar Fernas’ın ortağı Koç Holding’e sorumluluk alma çağrısı yapmak üzere Koç Holding önünde nöbete başladı. DGDSEN, DİSK/Enerji-Sen, DİSK/ Nakliyat İş Sendikası, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, KATAŞ-SEN Sendikası başkanları ve işçilerin katıldığı eylemde, "Toplu Ölüm Riskine Ortak Olma! Madencinin Hakkını Ver Koç" yazılı pankart açıldı. Nöbet öncesinde konuşma yapan sendika başkanları Fernas Maden İşçileri haklarını alana kadar eylemlere devam edeceklerini vurguladı.

Ne Olmuştu?

Manisa'nın Soma ilçesinde Fernas Madencilik'te çalışan işçiler Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na üye olmalarının ardından işten çıkarıldı. 

Üç madencinin sendikaya üye olmalarının ardından 19 Ağustos'ta işten çıkarılması üzerine maden ocağında çalışan tüm madencilerin iş bırakmasıyla başlayan eylemler, geçen 50 gün içerisinde Manisa'dan Ankara'ya ulaştı.

2 Ekim'den bu yana Kurtuluş Park'nda yalınayak nöbet tutarak direnen madenciler 10 Ekim'de parktan Meclis'e yürümek istedi ancak karşılarında yine polis ablukalarını buldu.Tüm baskı ve engellemelere rağmen Soma'nın ardından Kurtuluş Parkındaki nöbetlerini sürdüren işçiler sorumlulukları bulunan bakanlıklara yürüyerek direnişe devam ediyor.