Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın yer aldığı iktidar partisi heyetinin, başörtüsü konusunda hazırlanan anayasa değişikliği teklifine ilişkin Meclis'te HDP grubunu ziyaret etmesi, siyasi kulisleri hareketlendirdi.

MHP'nin söz konusu ziyaretten rahatsız olduğu ileri sürülürken, kurmaylardan birinin Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi kastederek "Salıyı bekleyeceksiniz" demesi dikkati çekti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İyi Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan, bugünkü MHP Grup Toplantısı'nda Devlet Bahçeli'nin erken seçim tarihi açıklayacağını öne sürdü. Özkan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada,"Yarın erken seçim tarihinin açıklanabileceğini düşünüyorum. Yarın enteresan gelişmelere sahne olacak…" ifadelerini kullanmıştı. Son gelişmelerden MHP içinde yıllarca aynı saflarda olduğu arkadaşlarının rahatsız olduğunu ifade eden Özkan, "Daha önce MHP'de görev yapmış kişilerele görüştüm. Ciddi rahatsızlık var. Genel merkeze sirayet etti. Bahçeli'nin yarın ciddi bir hamle yapılacağı düşünülüyor" diye konuştu. 

Gazeteci Fehmi Koru da, kendi adını taşıyan internet sitesinde  gelişmeyi yorumlarken "Bahçeli’nin, bu son gelişmeye bakıp, bugünkü grup toplantısında, erken seçim talebinde bulunmasını bekleyenler var" ifadesini kullandı; ardından şunları kaydetti:

"Orada da ciddi bir sorun söz konusu.

MHP’nin kendisini daha rahat hissetmesi amacıyla seçim yasası değiştirildi ve %10 olan baraj %7’ye indirildi. Anayasaya göre, seçimle ilgili yasa değişiklikleri, bir yıldan daha kısa süre içerisinde yapılacak ilk seçimde uygulanamıyor. Baraj indirimini de içeren yasa değişikliği bu yılın Nisan ayı sonlarında gerçekleşti; bu durumda yasada öngörülen değişiklikler 2023 Mayıs ayından önce yapılacak bir seçimde uygulanamayacak.

'GÖZE ALABİLİR Mİ?'

Hemen seçime gidilirse %10 olan baraj geçerli olacak ve kamuoyu yoklamalarına göre MHP’nin o orana ulaşması bayağı zor. Buna rağmen seçim tarihinin erkene alınmasını göze alabilir mi MHP lideri Bahçeli?

AK Parti’yi iktidara taşıyan 3 Kasım 2002 seçimi tarihi erkene çekilmiş bir seçimdi ve onu sağlayan o sırada DSP ve ANAP ile hükümet ortağı olan MHP’ydi. Devlet Bahçeli, aylar öncesinden, hatta 3 Kasım tarihini de bizzat kendisi zikrederek, seçime gidilmesini isteyebilmişti.

Ortaklarına haber vermeden hem de…  Baraja takılmayı da göze alarak… AK Parti’yi iktidara taşımayla sonuçlanan süreci başlatan MHP, şu günlerde, AK Parti’yi iktidardan edecek sürece geçit verebilir mi?

'İKİ DÖNEM ARASINDA ÖNEMLİ BİR FARK OLDUĞU AÇIK'

Hesaba bakmak lazım. İki dönem arasında önemli bir fark olduğu açık. Vaktiyle MHP içerisinde önemli görevlerde bulunmuş siyasilerin kurucu kadrosunu teşkil ettiği iki yeni parti var bugün: İYİ Parti ve Zafer Partisi… MHP baraja takılıp seçim sonrasında Meclis’te temsil edilemez hale gelse bile, MHP’de temsil edilen siyasi ideoloji yeni dönemde de Meclis’te varlığını sürdürebilecek.

İYİ Parti’nin, içinde yer aldığı ‘6’lı masa’ya ismini aday olarak getirmeye hazırlandığı izlenimi alınan -hiç değilse bende öyle bir izlenim var- CHP’den Ankara’ya belediye başkanı seçilmiş eski MHP’li Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı seçildiğini de hesaba katın…

Devlet Bahçeli ve MHP’nin yönetici kadrosu açısından kaybedilme ihtimali bulunan seçim, başka bir yönden kazanılmış bir seçim haline dönüşmez mi? O hesapla, AK Parti ile iktidar ortaklığı sayesinde elde edilmiş ne varsa hepsi devam edeceği gibi, cumhurbaşkanlığı makamını da fazlasıyla kendilerine sıcak birisi dolduracak…

Fena bir hesaba benzemiyor. Hangi hesap sonunda günü belirler? Hiç de kolay olmayan bir kararla ilgili olduğu için cevaplandırılması hayli zor bir soru bu. (...)"