Türkiye’de resmi kurumlarda kaydı bulunan 108 milyon vatandaşın ad, soyad, kimlik numarası, adres, cep telefonu ve daha birçok kişisel verisinin çalındığı iddiaları büyük yankı uyandırmıştı. Sızıntının, bilgisayar korsanlarının "Yenilenmiş TC, Adres, GSM" adlarıyla beş farklı Google Drive dosyasına toplandığı belirtilmişti. Bu gelişmelerin ardından Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin, Google ile iletişime geçerek yardımlaşma süreci başlattığı öğrenildi. Bakan Uraloğlu, bu sızıntının büyük ölçüde pandemi döneminde yaşandığını belirtti.

CHP’den Sert Tepki: “Mahrem Bilgiler Peşkeş Çekildi”

CHP’nin gölge Sağlık Bakanı Zelihe Aksaz Şahbaz, kişisel verilerin sızdırılmasıyla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Şahbaz, "2016 yılında Sayıştay raporlarına da yansıyan, SGK tarafından vatandaşların sağlık ve kişisel bilgilerinin 65 bin TL karşılığında şirketlere satıldığı bir skandal ortaya çıkmıştı. Şimdi ise pandemi döneminde 85 milyon insanımızın en mahrem bilgilerinin sızdırıldığı itiraf ediliyor" dedi.

"Devletin Savcılarını Göreve Davet Ediyoruz"

Şahbaz, bu olayın vatandaşların güvenliğini tehlikeye atan bir ihmal olduğunu vurgulayarak, "İktidar, kişisel verileri koruma konusunda yeterli önlemleri almayarak, bu bilgilerin kötü niyetli şirketlere sızdırılmasına göz yummaktadır. Bu skandallar, iktidarın vatandaşına ne kadar saygısız olduğunu ve onları ne kadar güvensiz bir duruma soktuğunu gösteriyor. Devletin savcılarını göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sızıntılar Satıldı mı?

Şahbaz ayrıca, 2016 yılında SGK tarafından kişisel ve sağlık verilerinin 65 bin TL karşılığında bazı şirketlere satıldığına dair Sayıştay raporlarını hatırlatarak, Yargıtay’ın bu skandalı onayladığını söyledi. Bu durumun, hükümetin veri güvenliği konusundaki ihmallerine yeni bir örnek eklediğini belirtti.