CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet ücretlerine yapılan fahiş zamları TBMM gündemine taşıdı. Zeybek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na yönelttiği sorulara verilen yanıtın, AKP kadrolarındaki ciddiyetsizliği ve liyakatsizliği bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

Zeybek, soru önergesinde, Ankara-İstanbul bilet ücretlerinin yılın ilk 9 ayında yüzde 100 zamlandığını belirterek, "Ankara-İstanbul biletleri Ocak 2023'te 215 TL'den Eylül itibariyle 430 TL'ye yükselmiştir. Ankara-Konya bileti ise yüzde 37 zamla 200 TL'ye ulaşmıştır. Ankara-Eskişehir biletleri yüzde 65 zamla 225 TL'ye, Ankara-Sivas biletleri %50 zamla 475 TL'ye, İzmit-Konya biletleri yüzde 58 zamla 600 TL'ye ulaşmıştır. Ankara-İstanbul öğrenci bileti ise 274,55 TL'den 365,5 TL'ye yükselmiştir" dedi.

Zeybek, Bakan Uraloğlu'na şu soruları yöneltti:

  • Bilet fiyatlarına yapılan zammın gerekçesi nedir?
  • 2023 yılı hizmet sunum maliyetlerinde amortisman, personel ve enerji giderlerinin payı nedir?
  • Vatandaşın en ucuz ulaşım yolu olarak gördüğü ve tercih ettiği hatta pandemi döneminde dahi en güvenilir bulduğu ulaşım olan demiryolu ulaşımı bu özelliklerini tekrar nasıl kazanacaktır?

BAKANIN ALAKASIZ YANITI

Bakan Uraloğlu ise verdiği yanıtta, "Yüksek Hızlı Trenlere hızlı, dakik ve güvenilir olması bakımından halkımızın talebi oldukça yüksektir. Doluluk oranı yüzde 90'ları aşan Yüksek Hızlı Trenler ile Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, İzmit, İstanbul, Konya, Karaman, Sivas, Kırıkkale, Yozgat illerimiz en hızlı şekilde birbirine bağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

"TBMM'NİN DENETİM FAALİYETİ BİLEREK ENGELLENİYOR"

Zeybek ise Bakan Uraloğlu'nun yanıtına tepki göstererek, "Bu ciddiyetsizlik bize, yürütmenin yasamaya karşı görevini bilerek ve isteyerek yerine getirmediğini ve çok net bir şekilde TBMM'nin denetim faaliyetlerini engellediğini gösteriyor. Atanmış bakanlar, milletimizin hür iradesiyle seçilmiş milletvekillerinin sorularını yanıtsız bırakarak ya da ciddiyetten uzak cevaplar vererek milletimizle adeta dalga geçiyor. Denetim faaliyetlerin engellenmesi ise halkın bilgilenmesini engelliyor. Bir kez daha söylüyorum... Atanmış bakanları ciddiyete davet ediyorum. Görevlerini yerine getirmekte zorluk yaşıyorlar ise o koltukları boşaltmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Zeybek'in açıklamaları şöyle:

  • Yüksek Hızlı Tren biletlerine yapılan fahiş zamlar, AKP'nin ciddiyetsizliğini ve liyakatsizliğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
  • Bu zamlar, öncelikle barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılma durumları yok edilen öğrencilerin ve ailelerinin sırtına yüklenmiştir.
  • Vatandaşın en ucuz ulaşım yolu olarak gördüğü ve tercih ettiği hatta pandemi döneminde dahi en güvenilir bulduğu ulaşım olan demiryolu ulaşımı bu zamlarla birlikte ulaşılmaz hale gelmiştir.
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'nun sorularımıza verdiği yanıt ise AKP'nin denetim mekanizmalarına verdiği önemi göstermektedir.
  • Bakan Uraloğlu, bilet fiyatlarına yapılan zammın gerekçesini, halkın talebine bağlamıştır. Ancak bu açıklama, halkın ihtiyaçlarına duyarlı olmadığını açıkça göstermektedir.
  • AKP iktidarı, halkın ulaşım hakkını gasp etmekten vazgeçmelidir.
  • Atanmış bakanları ciddiyete davet ediyorum. Görevlerini yerine getirmekte zorluk yaşıyorlar ise o koltukları boşaltmalarını tavsiye ediyorum.