Sağlık Bakanlığı'nın "normal doğum"a teşvik adı altında yayınlanan ve kadınların tercihlerini yok sayan kamu spotundaki "Annecim başardık" sözlerine sağlık emekçileri başta olmak üzere farklı kesimlerden tepki geldi.

Bakanlığın kamu spotu, "Annecim Başardık! Normal doğum yapan anneler ile bebekleri arasında ilk andan itibaren sağlıklı bir bağ kurulur. Anne emzirmeye hemen başlayabilir ve günlük hayatına çok kısa zamanda dönebilir. Tıbbi olarak zorunluluk olmadıkça doğal ve sağlıklı olan normal doğumdur. Doğal olan normal doğum" ifadeleriyle yayınlandı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise bakanlığın bu reklamına karşı tepkisini, "Sağlık Bakanlığı neyi başardı?" sözleriyle dile getirdi.

"Kadının İradesini Yok Sayarak..."

Sendikanın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Doğum sayılarındaki azalma her iktidar gibi sizin de Pronatalist politakaları, kadının iradesini yok sayarak, hızla uygulamaya koyduğunuzu yaşayarak görüyoruz. Kadın düşmanı söylemlerinizle ve poltikalarınızla, bugüne kadar, 'Her kürtaj bir uludere' derken, resmi olmasa bile devlet hastanelerinde kürtaj yasağı koyarken, İstanbul Sözleşmesi'nden -'ailenin reisi' erkektir!- diyerek kadını aile içi şiddetle başbaşa bırakıp çekilirken de gördük.

Ebelerin süreç içinde mesleki sorumluluklarını yapamaz hale getirirken, hekimleri performans baskısıyla daha çok cerrahi ya da girişimsel işleme mecbur bıraktınız.

"Tecavüze Uğrayan Çocukları Konuşturun"

Normal doğumu 'teşvik' videonuz hem anne adayını hem hekimi yok saymakla kalmayıp karalamıştır! Annelik de tercihdir, doğumunun yöntemi ve sayısı da...

Cemaat ve tarikat yurtlarındaki taciz ve tecavüze uğrayan, MESEM'lerde hayatını kaybeden çocukları konuşturun! O çocukların kaybolan hayatlarının hesabını verin!

"Kararımızı Biz Kadınlar Vereceğiz"

Kadınları yok sayan, iradesini görmezden gelen, kadın bedenini tahakküm altına almaya çalışan politikalarınıza dün de bugün de göz yummadık. İrademizden de bedenimizden de elinizi çekin! Kararımızı biz kadınlar vereceğiz!"