Haber: Cesim İlhani

Erdoğan dün, DEM Parti'yi hedef aldığı konuşmasında "Kendilerini meşru muhatap yapma gayretleri beyhudedir. Parti yönetimi önce ülkeye ve kendi tabanına siyasi irade sahibi olduğunu ispatlamalı" demişti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da bugün, Erdoğan’ın ‘muhataplık’ sözlerine verdiği yanıtta, “İstanbul, Amed ve diğer Newroz alanlarında bir kez daha gördüler ki biz varız, vardık, var olmaya devam edeceğiz” dedi.

Önceki yıllarda İmralı ile yapılan dolaylı ve doğrudan görüşmelerde rol alan “Balıkçı” olarak bilinen yazar İlhami Işık, dokuz8HABER’e DEM Parti’nin ‘çözüm sürecine dönülmeli’ çağrılarını ve Erdoğan’ın ‘muhatap’ açıklamasını değerlendirdi.

Işık, “Eğer iyi okunmak istenirse Leyla Zana, Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş’ın istediği bir cevap. Erdoğan, ‘eğer muhatap olmak istiyorsanız buyurun muhataplığınızı kanıtlayın’ diyor. Bunun birçok nedeni var.”

Işık nedenlerini şöyle açıkladı:

“2015 Haziran’a kadar HDP şimdiki adıyla DEM Parti, mevcut hükümeti çözüme zorlama politikası ve stratejisini izliyordu. Bu durum AK Parti’ye iktidarı kaybettirmeye doğru götürüyordu. Çözümü güçlü dile getirilmesi HDP’ye 80 milletvekilli, 120’ye yakın da belediye başkanı kazandırdı ve ilk defa barajı aştı. AK Parti ise ilk defa tek başına iktidar olamadı. Ama ne yazık ki seçimden hemen sonra AK Parti’ye iktidarı kaybettirme stratejisi tam tersi sonuçlara neden oldu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi geldi, ondan sonra HDP sürekli oy kaybetti. Yüzde 13’ten 7’lere kadar geriledi. En son mayıs seçimlerinde de bunu gördük. AK Parti ise iktidarda daha fazla kalma şansı yakaladı. Yani HDP’nin iktidara kaybettirme stratejisi AK Parti’ye iktidarda daha fazla kalma kazanımı verdi. DEM Parti, mayıs seçimlerinden sonra bu politikadan vazgeçti ve ‘bizim kimseye kaybettirmek gibi politikamız yok’ dedi. İktidara kazandırma değil de iktidarı çözüme zorlama kanıtlanırsa bu Kürt siyasi hareketinin tekrar eski gücüne kavuşması anlamına geliyor. DEM Parti güçlü bir şekilde kendini ifade etme durumuna gelirse, AK Parti’ye o zaman iktidarı kaybettirir.”

ERDOĞAN’DAN BÖYLE BİR HAMLE BEKLİYOR MUYDUNUZ?

Seçimlere 1 gün kala Erdoğan’ın DEM Parti’ye yönelik yeniden mesaj göndereceğini savunan Işık, “Erdoğan’ın böyle bir açıklama yapmasının emareleri belliydi. ‘buyurun muhatap olmak istiyorsanız, muhataplığınızı kanıtlayın.’ Böyle bir cevap bekleniyordu. Biraz daha açacağını düşünüyordum, zannedersem seçime bir gün kala daha da açacak” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL’DA KÜRT SEÇMEN İMAMOĞLU’NU DESTEKLEYECEK”

İstanbul’da Kürt seçmenin Ekrem İmamoğlu’nu diğer bazı büyük şehirlerde de CHP adaylarını destekleyeceğini belirten yazar Işık, şöyle devam etti: 

“Bugün itibariyle eğer Selahattin Demirtaş bir açıklama yapmazsa, DEM Parti’den Leyla Zana gibi aktörler seslerini daha fazla çıkarmazlarsa, Kürt seçmeni İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’na birçok büyük şehirlerde de CHP adaylarını destekleyecek. Kendi adaylarından ziyade böyle bir eğilim var. Özellikle İstanbul’da İmamoğlu’na yönelik güçlü bir eğilim var Kürt seçmenden. İstanbul’da Kürtlerin oy potansiyeli bellidir. 31 Mart akşamı seçimin sonucunu ortaya koyacaktır.”