Haber: Atilla Yoğurtçu

Balıkesir Barosu, 2024-2025 Adli Yılı’nın açılışı dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda bir tören düzenleyerek, yeni yıla dair önemli mesajlar verdi. Törene avukatlar, hakimler, savcılar ve adliye personeli katıldı. Tören, çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Baro Başkan Yardımcısı Bilge Başaran, törende yaptığı konuşmada hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve avukatlık mesleğinin sorunlarına vurgu yaptı.

Hukukun Üstünlüğü ve Bağımsız Yargı Vurgusu

Bilge Başaran, yaptığı konuşmada, yeni adli yılda da hukukun üstünlüğünü, bağımsız yargıyı ve avukatlık mesleğini savunmaya devam edeceklerini belirtti. Başaran, "2024-2025 Adli Yılı’nı, yargı sistemimizin ve avukatlık mesleğimizin sorunlarını dile getirmek zorunda kalarak değil, yurttaşların adaletin sağlanacağına güven duyabilecekleri bir hukuk sisteminin unsurlarını hep birlikte inşa edebilmenin heyecanıyla karşılamak istiyoruz" dedi.

Adaletin, toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Başaran, "Sosyal kurumların birinci erdemi olan adalet beklentisine cevap vermek hepimizin sorumluluğudur. Bizler, bugüne kadar bir yandan mesleğimizin ağır sorunlarına çözüm aramak için mücadele ederken, öte yandan insan hakkı ihlallerine karşı onurlu yaşam hakkını, olağanüstü mahkemelere karşı bağımsız mahkemeleri, keyfiliğe karşı liyakati savunduk" diye konuştu.

Mesleki Sorunlar ve Adil Yargılama Talepleri

Başaran, konuşmasında avukatlık mesleğinin karşı karşıya olduğu sorunları da dile getirdi. Hukuk fakültelerinin kontrolsüz şekilde artarak diploma makinelerine dönüştüğünü, bu durumun avukatlık mesleğine zarar verdiğini belirten Başaran, stajyer avukatların ekonomik destekten yoksun bırakıldığını ve staj süreçlerinin verimli geçmediğini ifade etti. Bu sorunların çözülmesi için stajyer avukatların, hakim ve savcı yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj yapmalarını sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Başaran ayrıca, önleyici avukatlık modelinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, bu sayede avukatların meslek alanlarının genişletilebileceğini söyledi. Kamu avukatlarının özlük haklarının, mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmesi ve bağlı çalışan avukatların haklarının korunması gerektiğini ifade etti.

Hukuk Sisteminde Yapılması Gerekenler

Başaran, CMK Ücret Tarifesi’nin mesleğin onuruna uygun şekilde belirlenmesi gerektiğini belirterek, yargı faaliyetlerinde KDV oranının düşürülmesi ve CMK ile Adli Yardım sistemindeki KDV’nin tamamen kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Avukatlara yönelik şiddet vakalarının önlenmesi için caydırıcı yasal düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Başaran, "Bu sorunlar çözülmeden, savunma hakkının etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez" dedi.

Hukukun Üstünlüğüne Bağlılık

Törenin sonunda, Başaran, Balıkesir Barosu olarak hukukun üstünlüğü, insan hakları ve özgürlükler mücadelesine devam edeceklerini ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve şükranla anan Başaran, "Adalete hizmet eden başta meslektaşlarım olmak üzere hakimler, savcılar ve tüm adliye personelimize adalete yakışır bir adli yıl diliyorum" diyerek konuşmasını tamamladı. Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve saygı duruşuyla sona erdi.

Bu detaylı konuşma, Balıkesir Barosu’nun yeni adli yıl için adalet, bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğü mücadelesindeki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.